A magyar nemzeti érdek követésére van szükségünk mindenekfelett

– Nemcsak stratégiai nyugalomra, de stratégiai intelligenciára is szükségünk van most ahhoz, hogy meg tudjuk óvni Magyarország biztonságát – fogalmazott Szánthó Miklós Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője, Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója és Hende Csaba volt honvédelmi miniszter volt Czirják Imre szerkesztő-műsorvezető vendége a legutóbbi adásban, ahol szó esett az ukrán–orosz háborúról, a baloldal háborús retorikájáról és a magyar kormány védelemre épülő stratégiájáról.

Forrás: Karc FM2022. 03. 09. 14:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten kirobbant ukrán–orosz háború indítékairól beszélve Demkó Attila kiemelte, hogy „a világ nem az igazságosságról szól, hanem arról, hogy egy nagyhatalom mit akar és mire képes”, majd hozzátette: 

az oroszok úgy élték meg az elmúlt harminc évet, hogy Oroszország a Szovjetunió szétesése óta folyamatosan szorul vissza. Azt már végképp nem tudták elfogadni, hogy Fehéroroszország és Ukrajna is kikerült az orosz térből, a nyugati integráció pedig egyre csak bővült a határaik felé.

 Az MCC geopolitikai szakértője szerint bár Zelenszkij hajlandó lett volna a békére törekedni az orosz féllel, de belpolitikai okokból nem maradt erre reális lehetősége.

Szánthó Miklós szerint világszerte egy információs háború zajlik, melyben a dezinformáció gyakorlatilag egy új fegyvernemmé nőtte ki magát. Ennek a háborúnak a részese a hazai baloldal is, akik folyamatosan azt próbálják érzékeltetni, hogy a magyar kormány nem vállal kellő szerepet a konfliktus kezelésében, ugyanakkor Márki-Zay Péter vezetésével egy roppant veszélyes irányba sodornák Magyarországot. Hende Csaba szerint Márki-Zay a szalonképesség utolsó csíráját is elvesztette azzal, hogy oroszbarátoknak nevezte a kárpátaljai magyarságot. – Ezzel az egy mondatával súlyos veszélybe sodorta a Kárpátalján élő magyar embereket. Egyfajta célkeresztet rajzolt a homlokukra, így az ukrán szélsőségesek igazolva érezhetik a magyarok ellen alkalmazott agressziót – emelte ki a volt honvédelmi miniszter.

A humanitárius segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozva Bakondi György kiemelte, hogy az ENSZ menekültügyi konvenciója értelmében Magyarország legközelebbi biztonságos országként köteles befogadni az Ukrajnából, a háború elől menekülőket. 

Ez azonban nemcsak jogi, de morális kötelességünk is

– tette hozzá. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy most higgadtságra, gondos mérlegelésre és mindenekfelett a magyar nemzeti érdek követésére van szükség. A baloldalnak a háború súlyos pénzügyi és ellátási következményeire kínált meggondolatlan lépései azzal a veszéllyel fenyegetnek, hogy a magyar embereknek kellene megfizetniük a háború árát – nekünk ezt kell megakadályoznunk. 

A béke és biztonság garantálása érdekében Bakondi György hangsúlyozta: – Rendkívül fontos, hogy ebben a háborús helyzetben szövetségi rendszerben maradjunk és ragaszkodjunk az Európai Unióval és a NATO-val való együttműködéshez.

A március 8-i adás itt hallgatható meg:

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.