Köves Slomó: A Jobbikkal a baloldal legitimálta az antiszemitizmust

A rabbi szerint ez felelőtlenség volt „az antiszemitizmust és rasszizmust elítélő pártok részéről”.

Forrás: Mandiner2022. 03. 14. 8:29
KÖVES SLOMÓ Fotó: MTI/Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az antiszemita megnyilvánulások, rasszista kijelentések, mosolygós karlendítések, a Jobbik mai pártvezetőiről újra és újra előkerülő félelmetesen bornírt megnyilvánulások nem egyéni »eltévelyedések«, hanem egy nyíltan vállalt ideológia díszletei. Ennek tükrében érdemes végiggondolni,

mennyire volt felelőtlen a Jobbik brand, és ezen keresztül a közéletben általuk képviselt ideológia legitimálása az antiszemitizmust és rasszizmust elítélő pártoknak a részéről”

reagált a Mandinernek Köves Slomó rabbi Z. Kárpát Dániel Jobbik-alelnök két nappal ezelőtt kirobbant botrányára. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője szerint 

a Jobbik megalakulásától kezdve pártprogram szinten hirdette a rasszizmust és antiszemitizmust, s az évek alatt annak közéleti szimbólumává vált.

Ahogyan arról mi is írtunk, két nappal ezelőtt egy tengerentúli zsidó újság internetes felületén közölték a Régi Jobbik új palackban című cikket, amelyben a közös baloldali lista 9. helyén szereplő Z. Kárpát Dániel személyét kifogásolták. – Amíg olyan náci karlendítést végző és antiszemita kijelentéseket tevő politikusok, mint Z. Kárpát Dániel vannak a pártban, addig a Jobbikban jelen van az antiszemita gondolkodás – fogalmaztak, vádjaik alátámasztására pedig egy korábbi videót is közzétettek, amelyen a Jobbik-alelnök kart lendít, majd elmosolyodik. 

Köves Slomó egyébként még korábban nyílt levelet is írt Olaf Scholz német kancellárnak, amelyben arra kérte, hogy 

lépjenek fel az antiszemitizmussal szemben akkor is, ha az nem politikai ellenfeleik soraiban van jelen. 

Z. Kárpát Dániel mostani botrányára reagált tegnap lapunknak a Magyarhoni Zsidó Imaegylet vezetője is. Róna Tamás szerint 

„aggasztó, hogy a baloldal listáján szerepel Z. Kárpát Dániel.”

Borítókép: Köves Slomó (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.