időjárás 16°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo
Ismét a széthúzással és az ellenségeskedéssel foglalkoznak

Róna Tamás: Aggasztó, hogy a baloldal listáján szerepel Z. Kárpát Dániel

Máté Patrik
2022.03.13. 11:57 2022.03.22. 13:18
Róna Tamás: Aggasztó, hogy a baloldal listáján szerepel Z. Kárpát Dániel

Egy tengerentúli zsidó lap, az amerikai Jewish Voice azt sérelmezi, hogy a baloldal közös listáján befutó helyen szerepel Z. Kárpát Dániel, ezáltal a Jobbikban továbbra is jelen van antiszemita gondolkodás. Az ügy kapcsán Róna Tamás, a a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke kijelentette, hogy semmi sem mentesít a rasszista, antiszemita megnyilvánulások alól.

– A magyar zsidóságnak kiváló krónikása volt Bernstein Béla főrabbi, aki az 1848–49-es forradalom és szabadságharc történetéről készített monográfiát, amely a közös elkötelezettség, a magyar nemzet szabadságának az ünnepe – közölte lapunkkal Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) elnöke.

Róna Tamás arra reagált, hogy a Jewish Voice amerikai újság Régi Jobbik, új palackban című írásában antiszemita kijelentéseket tevő politikusok, nevezetesen Z. Kárpát Dániel és társai pártban betöltött vezető szerepéről írt. Ahogy fogalmaztak, amíg olyan náci karlendítést végző, és antiszemita kijelentéseket tevő politikusok, mint Z. Kárpát Dániel vannak a pártban, addig a Jobbikban jelen van az antiszemita gondolkodás.

– Legfontosabb nemzeti ünnepünk, március 15-e előtt két nappal, a magasztalódást várják honfitársaink, ám aggasztó és felkavaró, hogy az ünnepre ugyancsak készülő baloldalról rasszista, antiszemita, kirekesztő hangok kerülnek nyilvánosságra 

– tette hozzá Róna.

Mint a Zsima vezetője kiemelte, alapvetően megkérdőjelezi a baloldal hozzáállását az ünnephez, hogy március 15-e előtt ismét a széthúzással és az ellenségeskedéssel foglalkoznak.

– Továbbá aggasztó, hogy a baloldal közös választási listáján előkelő helyen szerepel Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. Az is elképzelhető, hogy az antiszemitizmus a balliberális oldalon képviselethez juthat az Országgyűlésben 

– húzta alá Róna Tamás. Kiemelte:

Semmilyen korban és időben nem mentesítenek a kirekesztő, rasszista, antiszemita kijelentések, a súlyos és fájdalmas szavak, valamint senkinek sem megengedhető, hogy így viselkedjen, mert ezáltal erkölcsileg megkérdőjelezhetővé válik az, hogy embereket akar képviselni és értük felelősséget vállalni.

– Két nappal nemzeti ünnepünk előtt testet ölt a Szentírás: felelősséggel tartozunk egymásért, és az emberszeretet Mindenható által adott igéje a nemzet iránti magasztalódást várja mindannyiunktól, s nem a széthúzást, ellenségeskedést – hangsúlyozta Róna.

Korábban megírtuk, hogy Z. Kárpát Dániel az egyike annak a három jobbikos politikusnak, akit a pártelnök mellett a jelenleg 17 fős Jobbik-frakcióból a befutónak gondolt első 45 hely valamelyikére jelölt a Jakab Péter nevével fémjelzett pártvezetés. Z. Kárpát Dániel a kilencedik a baloldal közös listáján, közvetlenül Gyurcsány Ferenc DK-elnök után szerepel, akiről korábban egy Molnár Zsolttal (MSZP) folytatott vitában azt mondta, hogy a baloldal számára egy „politikai atombomba”.

A felvétellel kapcsolatban lapunk a hétvége folyamán megkereste Z. Kárpát Dánielt, ám a párt alelnökétől nem kaptunk választ.

Borítókép: Róna Tamás (Fotó: Havran Zoltán)

Nácik a baloldalon

Félrenézett a baloldal a botrányos Z. Kárpát Dániel ügyben + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.