Ellenzi az orosz gázembargót a német E.ON energetikai konszern vezérigazgatója

Az orosz földgázzal szembeni embargó ellen emelt szót a német E.ON energetikai konszern vezérigazgatója, Leonhard Birnbaum a Handelsblatt keddi számában megjelent interjúban.

Forrás: MTI2022. 04. 19. 17:29
Russia Amur Gas Processing Plant PAVEL LVOV
6608998 Fotó: PAVEL LVOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak Németországot sújtaná súlyosan ez a lépés, hanem Európának is hatalmas problémát jelentene

– mondta Birnbaum. Az E.ON vezérigazgatója helytelennek tartja azt a megközelítést, hogy csak Németország szempontjából vizsgálják a gázembargó lehetséges hatásait. Számos tanulmány, amely a földgázbojkott lehetséges következményeivel foglalkozik, csak Németországra összpontosít – emeli ki a Handelsblattban megjelent interjú.

Szlovákia teljes mértékben az orosz gáztól függ, és olyan országok, mint Csehország vagy Ausztria ma már földgázszükségletük nagy részét Oroszországból fedezi

– fogalmaz az E.ON vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a kérdést ezért nem lenne szabad csakis nemzeti szinten vizsgálni.

Elvégre európai földgázhiányról van szó, és ezért lenne szükség európai szinten összehangolt vészhelyzeti tervekre is.

– Sok más uniós ország földgázszükségletének fedezésében is jelentős arányt képvisel az orosz import – fogalmazott Birnbaum.

Ha azt gondoljuk, hogy úgy tudjuk biztosítani a német ellátást, hogy nem gondoskodunk együtt a többi államról is, az szétszakítja az EU-t. Nem szabad ezt nemzeti ügyként kezelnünk

– figyelmeztetett. Birnbaum emellett a gázár nagymértékű emelkedésének veszélyére is felhívta a figyelmet. Egyrészt már a vezetékes gázról a cseppfolyós földgázra (LNG) történő átállás is megemeli a gázárakat, ráadásul még a szénalapú villamosenergia is drágul a szén-dioxid-felár miatt. Már most is jóval magasabbak az árak, amit az E.ON kénytelen áthárítani az ügyfeleire – mondta. Birnbaum támogatását fejezte ki a német kormánynak az embargó elutasításáért, helyesnek és felelősségteljesnek nevezve azt. Szerinte Németország három éven belül függetlenedhet az orosz energiától:

Ha gyorsabbak leszünk, az jó, de biztosan nem három hónapról van szó

– fogalmazott.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Sputnik/Sputnik via AFP/Pavel Lvov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.