Meghalt a Hableány-katasztrófa hős kutatóbúvárja a jósvafői barlangban

Meghalt a Hableány-katasztrófa hős búvárja, a vasárnap délután eltűnt tűzoltó, barlangi búvár, Mede Márton a Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangban. A feltáró merülés során a búvár nem tért vissza a kezdőponthoz.

2022. 04. 05. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frissítés!

Gyászol a búvártársadalom. Kedd késő este közölte a mentést irányító Terrorelhárítási Központ, hogy megtalálták az eltűnt búvár holttestét. 

Elhunyt a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt barlangi búvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja, akit a szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés alatt ért baleset  – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) kedden este az MTI-vel.
A közlemény szerint a kutatási munkálatok a barlangi és búvármentő szakemberekkel folytatott részletes elemzések és egyeztetések után kedden este a búvárok újabb felderítő merülésével folytatódtak. Az életjelek keresése közben a kutatóegység talált rá az eltűnt búvárra. A búvárok által készített videófelvételek kiértékelése megkezdődött, a szakemberek annak eredményétől függően döntenek a felszínre hozásról, illetve annak körülményeiről – tették hozzá. A kutatást koordináló Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János a keresés minden résztvevője nevében fejezi ki megrendülését és részvétét az elhunyt hozzátartozóinak – olvasható a közleményben.

Hajdu János, a TEK főigazgatója koordinálja az elhunyt búvár holttestének felszínre hozatalát (Fotó: Terrorelhárítási Központ)

Mint azt megírtuk, merülés közben eltűnt egy kutatóbúvár vasárnap a jósfavői Kossuth-barlangban. A férfi a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának a tagja – tudatta ma Mede Márton munkáltatója.

Aggodalommal, egy emberként követi a mentés fejleményeit a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hiszen az állomány egyik tagját, a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmestert érte baleset Jósvafőn, a Kossuth-barlangban.

Mede Márton 2008 óta dolgozik az igazgatóság tűzoltó búváraként, ez idő alatt számos víz alatti mentésben vett részt. Szabadidejében barlangi kutatóbúvárként is dolgozik, e területen is nagy gyakorlatot szerzett. Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint hazánkban mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutatóbúvár szakmában.

A tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett hazánknak, 

a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki.

Mede Márton többször merült már a Kossuth-barlangban. A jelenlegi információk szerint a Reménytelen-szifonból nyíló tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset. Mentésén több mint ötven szakember dolgozik, a helyszínen van a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának vezetője is. 

Lapunk értesülése szerint Mede Márton a Kossuth-barlang Reménytelen-szifonjában merült vasárnap, a szifon eddig ismert területét éppen az ő közreműködésével tárták fel az Amphora Búvárklub tagjai sorozatos merülésekkel. Most azonban vélhetően iszapbetörés vagy kőomlás miatt megváltozott a szifon, ez okozhatta a balesetet. 

Térkép: Balázs Gergely, Amphora Búvárklub

A barlangi mentők honlapjukon azt írják, hogy a merülés résztvevői a barlang jelenleg ismert végpontja környékén, nagyjából –40 méternél azt tapasztalták, hogy a járat korábbi átjárhatósága megszűnt. Megfigyelték, hogy a rossz látási viszonyok közti tájékozódást segítő, a barlangba fixen beépített vezetőkötél nem fut szabadon, az teljesen beágyazódott az agyagba, mozdítani nem lehet. 

A minimális látótávolság miatt csak következtetni tudtak arra, hogy az adott szakaszon omlás vagy valamilyen anyag besuvadása zárta el a járatot.

A mentőcsapatok egymást váltva merülnek és kutatnak bajtársuk után abban a reményben, hogy egy eddig ismeretlen, víztelen üregben menedéket talált.

Mint azt korábban megírtuk, 1997 júliusában a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat tagjai Jósvafőn, a Kossuth-barlang feltérképezésén dolgoztak, amikor egyikük – aki búvárfelszereléssel a mélybe ereszkedett – eltűnt. A barlangászt két nap múlva holtan találták meg egy igen nehezen megközelíthető, vízzel telt szifonban – a Reménytelen-szifonban –, 32 méteres mélységben.

Borítókép: Mede Márton, élt 42 évet (Forrás: Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.