időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo
Kedden tesznek esküt az ötödik Orbán-kormány miniszterei

A héten megalakul az új kormány

Máté Patrik
2022.05.23. 05:45 2022.05.23. 08:30
A héten megalakul az új kormány

Megkezdi a munkát Orbán Viktor következő kormánya, miután a parlament május 24-i ülésnapján az új kabinet tagjai esküt tesznek az Országgyűlésben. Ugyanezen a napon a Tisztelt Ház dönt az alaptörvény tizedik módosításáról, ami lehetőséget ad arra, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen ki szomszédos országban dúló háború esetén.

Az Országgyűlés napirendi javaslata szerint kedden, 16 óra után megalakul Orbán Viktor ötödik kormánya. A menetrend szerint először ismertetik Novák Katalin átiratát a miniszterek kinevezéséről, akiket az alaptörvény szerint a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. 

Ezt követően Orbán Viktor bemutatja új kormányának a minisztereit a Tisztelt Ház előtt, majd a kormányfő beszédet is mond, ami után a miniszterek leteszik az esküt, amivel hivatalosan is megalakul az új kormány.

Ismert: az április 3-i választási győzelem, valamint a voksolás eredményeként május 2-án összeülő új parlament alakuló ülése után Orbán Viktort hivatalosan a múlt héten választotta az Országgyűlés ismét miniszterelnöknek, azt viszont korábban kiderült, hogy a régi-új kormányfő megállapodott a leendő kabinet minisztereivel a következő négy év közös munkájáról. Továbbá 

a múlt héten megtörtént a miniszterek meghallgatása a terület szerint illetékes parlamenti bizottságok előtt.

Orbán Viktor Semjén Zsoltot általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd. Az Agrárminisztériumot Nagy István, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor, az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János, a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezetheti majd.

Orbán Viktor a Kulturális és Innovációs Minisztérium irányításával Csák Jánost, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetésével Szijjártó Pétert bízta meg. A Miniszterelnöki Kabinetiroda élére Rogán Antal kerül, a Miniszterelnökséget Gulyás Gergely irányítja majd. A Pénzügyminisztériumot Varga Mihály, a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként, Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben.

A kormány megválasztásán kívül kedden szavaznak az alaptörvény tizedik módosításáról is, amit Varga Judit igaz­ságügyi miniszter nyújtott be az Országgyűlésnek. A kormány az orosz–ukrán háború miatt döntött úgy, hogy 

kiegészítik a veszélyhelyzet tényállását a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével.

– Az alaptörvény tizedik módosítása a rendkívüli idők rendkívüli kihívásaira való felkészülésről, a felelős cselekvés szabadságáról szól – jelentette ki Varga Judit még az alaptörvény-módosításról szóló parlamenti vita expozéjában.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök leteszi esküjét az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.