időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo

Az idei viharszezonban is védelmet nyújt a jégkárelhárító rendszer

Forrás: Hirado.hu
2022.05.03. 07:41 2022.05.03. 08:22
Az idei viharszezonban is védelmet nyújt a jégkárelhárító rendszer

A következő napokra az egész országra figyelmeztetést adtak ki a zivatarok miatt, akár jégeső is lehet. Az idei viharszezonban is működik a jégkárelhárító rendszer. Ha kell, csaknem az ország ezer pontjáról tudnak ezüst-jodidot juttatni a felhőkbe, és ezzel csökkenteni a nagy károkat okozó jégesők valószínűségét. Az agrárkamara szerint egy-egy évben sok milliárd forintos kárt lehet így megelőzni – hangzott el az M1 Híradójában.

A jégkármérséklő rendszert, ami egy időjárást befolyásoló szerkezet, azért hozták létre Magyarországon, hogy csökkenteni tudják a jégkárokat a mezőgazdasági területeken.

Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadja a figyelmeztetést, az automata bekapcsol és olyan hatóanyagot juttat a légkörbe, amitől a felhőkben keletkező jég már a levegőben elolvad – írja a Hirado.hu.

Zarándoklat az igazi férfiakért

A zarándokvonat többletüzenete az, hogy Magyarország vigyázza, őrzi és védi keresztény hitét és kultúráját, amit szüleink és nagyszüleink hagytak ránk.

A Békés megyei Kondoroson található az egyik ilyen automatikus talajgenerátor a csaknem 280 berendezéséből. Az országos rendszer már öt éve üzemel minden év május 1-je és szeptember 30-a között.

A 2015–2017-es évhez képest országos szinten 43 százalékkal csökkent a bejelentett jégkárok aránya, ezért a rendszerben a gazdák is bíznak.

Az országos rendszer csaknem ezer darab generátorból áll, és a fejlesztések célja az, hogy a most még kézzel indított gépeket is automatizálják – írja a Hirado.hu.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: jégesőtől károsodott szőlős Gyöngyös közelében (Fotó: MTI/Komka Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.