Az idei viharszezonban is védelmet nyújt a jégkárelhárító rendszer

A következő napokra az egész országra figyelmeztetést adtak ki a zivatarok miatt, akár jégeső is lehet. Az idei viharszezonban is működik a jégkárelhárító rendszer. Ha kell, csaknem az ország ezer pontjáról tudnak ezüst-jodidot juttatni a felhőkbe, és ezzel csökkenteni a nagy károkat okozó jégesők valószínűségét. Az agrárkamara szerint egy-egy évben sok milliárd forintos kárt lehet így megelőzni – hangzott el az M1 Híradójában.

Forrás: Hirado.hu2022. 05. 03. 7:41
null
Gyöngyös, 2017. május 15. A május 13-i jégesõtõl károsodott szõlõs Gyöngyös közelében 2017. május 15-én. Háromszázmillió forintot elérõ jégkár keletkezett a mátrai borvidéken. A jégesõ centruma Gyöngyösön volt. MTI Fotó: Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jégkármérséklő rendszert, ami egy időjárást befolyásoló szerkezet, azért hozták létre Magyarországon, hogy csökkenteni tudják a jégkárokat a mezőgazdasági területeken.

Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadja a figyelmeztetést, az automata bekapcsol és olyan hatóanyagot juttat a légkörbe, amitől a felhőkben keletkező jég már a levegőben elolvad – írja a Hirado.hu.

A Békés megyei Kondoroson található az egyik ilyen automatikus talajgenerátor a csaknem 280 berendezéséből. Az országos rendszer már öt éve üzemel minden év május 1-je és szeptember 30-a között.

A 2015–2017-es évhez képest országos szinten 43 százalékkal csökkent a bejelentett jégkárok aránya, ezért a rendszerben a gazdák is bíznak.

Az országos rendszer csaknem ezer darab generátorból áll, és a fejlesztések célja az, hogy a most még kézzel indított gépeket is automatizálják – írja a Hirado.hu.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: jégesőtől károsodott szőlős Gyöngyös közelében (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.