Siránkozás és üres marketingakciók

– Karácsony ígéretei és teljesítménye olyan távol van egymástól, mint a geológia és a teológia: ég és föld – fejtette ki lapunknak Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere. Láng Zsolt, a Fidesz budapesti elnöke úgy fogalmazott: Bajnai valószínűleg igazat mondott, pártpolitikai kifizetőhellyé tette a Fővárosi Önkormányzatot Karácsony Gergely.

2022. 05. 30. 5:45
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2022. május 25. Karácsony Gergely fõpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Városházán 2022. május 25-én. Összeveszett a DK és a Momentum, határozatképtelenség miatt elmaradt a Fõvárosi Közgyûlés erre a napra összehívott ülése. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két és fél év után még mindig nem derült ki, hogy Karácsony Gergelyék milyen Budapestet szeretnének mondjuk öt vagy tíz év múlva 

– emelte ki lapunknak Láng Zsolt, a Fidesz budapesti elnöke Karácsony Gergely eddigi főpolgármesteri tevékenységéről. Mint fogalmazott: Jelenleg még mindig csak azok a beruházások folynak – például a Blaha Lujza tér, vagy az M3 metró felújítása –, amelyeket még a Tarlós István-féle fideszes közgyűlés készített elő. – Nem látjuk, hogy a baloldali városvezetés dolgozik-e egy jövőbeli beruházás tervein, és ez rendkívül sajnálatos! – hangsúlyozta Láng Zsolt, megemlítve, hogy Karácsony azokkal az egyszerű ígéreteivel is hadilábon áll, mint hogy „a spórolást magukon, a politikai vezetésen kezdik”, vagy „a fővárosi cégek nem lesznek kifizetőhelyek”. – Legutóbb a parlamentből kiesett, „kamuvideós” Korózs Lajos kapta meg az egyik felügyelő bizottság elnöki helyét. Láthatjuk, ahogy a fővárosi cégeket politikai temetőnek használják Gyurcsány emberei – nyilatkozta a kormánypárti politikus. 

Karácsony ígéretei és teljesítménye olyan távol van egymástól, mint a geológia és a teológia: ég és föld

– ezt már Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere mondta, reagálva arra az ígéretre, amelyet a főpolgármester tett programjában, miszerint gyors, kényelmes, környezetkímélő, okos és megfizethető közlekedésre van szükség. Kovács Péter szerint a környezetkímélő buszokat még Tarlós idejében vásárolták, de Karácsony büszkélkedik vele. Hangsúlyozta azt is: a buszok átlagéletkora nem csökkent, a BKV viszont – a főpolgármester szerint is – csődben van, miközben az ad hoc kialakított kerékpárutak folyamatosan hátráltatják a napi közlekedést.

 

„Autósüldözés” a fővárosban

Sokak szerint valóságos „autósüldözést” folytat Karácsony, megnehezítve a gépkocsival közlekedők életét. A rosszul előkészített, lassan és egyszerre zajló beruházások miatt a belvárosban még nyáron is állandósultak a dugók. A főváros első embere most az észak-déli főközlekedési útvonalnak számító pesti alsó rakpart lezárására készül, és azt sem zárja ki, hogy a Lánchídról is kitiltja az autósokat. Láng Zsolt szerint az a probléma, hogy a főpolgármester nem egy átfogó, új közlekedési koncepció kidolgozásán fáradozik, hanem szimplán ötletel, kapkod. – Persze nem ördögtől való az az elképzelés, hogy csökkentsük az autósforgalmat Budapesten, de azt nem lehet egyoldalúan, a főváros közlekedését megbénító, „random” ötleteléssel véghez vinni – véli a Fidesz budapesti elnöke. Hozzátette: a pesti alsó rakpart és a Lánchíd autómentesítése egyelőre teljesen kidolgozatlan és előkészítetlen ötlete a főpolgármesternek. Mint mondta,

 fontos lenne először a közlekedési alternatívákat megteremteni, például növelni a P+R parkolókat, és tisztázni, hogy az Aquincum és a Galvani-híddal mit szeretnének tenni. – És ne felejtsük el a csepeli gerincutat sem, amelynek már háromszor (!) bukta el az uniós pályázatát a főváros – tette hozzá a politikus.

Már az önkormányzati ciklus kezdetén Láng Zsolt a lapunknak azt nyilatkozta, hogy olyan háttéralkuk köttettek, amelyekkel a régi nómenklatúra emberei jöttek vissza, és valójában Gyurcsány Ferenc fogja irányítani a fővárost a szivárványkoalíció többségbe kerülése után. Arról, hogy most mit üzen a DK-s Bősz Anett főpolgármester-helyettesi jelölése, akinek semmilyen különösebb fővárosi kötődése nincsen, Láng Zsolt ismét kifejtette: ugyanazt üzeni Bősz Anett főpolgármester-helyettesi jelölése, mint például Szűcs Erika, Draskovics Tibor, Korózs Lajos és a többi Gyurcsány-párti, régi káder újbóli pozícióba emelése. Mint mondta, hiába keresett Bősz Anett korábbi nyilatkozatai között olyat, amelyben Budapesttel foglalkozott volna: nincs ilyen. – Egyszer szólította fel Tarlós Istvánt, hogy a szivárványos zászlót tegye ki a Főpolgármesteri Hivatal épületére. Ez azért elég kevés Budapest humán ügyeinek képviseletére. De hát most ő is kiesett a parlamentből, és Gyurcsány szerez neki egy jól fizető állást – emelte ki Láng Zsolt.

„Már én is unom az állandó siránkozást, tényleg”

Karácsony Gergely megválasztása óta azt hangoztatja, hogy a kormány ki akarja véreztetni a fővárost, elvonva annak pénzügyi forrásait. Ehhez képest több mint negyven tanácsadót foglalkoztat a főváros, akikre évente körülbelül négyszázmillió forintot költenek. Egy minapi televíziós műsorban a főpolgármester úgy fogalmazott: „már én is unom az állandó siránkozást, tényleg”. 

Kovács Péter szerint Karácsony sosem mond igazat, állításait tételesen cáfolja a Fidesz–KDNP-frakció a Közgyűlés ülésén, de őt hidegen hagyja a valóság. Mint mondta, Karácsony azt állította, hogy az IPA kisvállalkozóknak történő felezése húszmilliárdos bevételkiesését fog jelenteni a Fővárosi Önkormányzatnak, aztán a valóság az lett, hogy húszmilliárdos, vagyis 11, 3 százalékos többlet lett az iparűzési adónemben. 

A főpolgármester siránkozása kamu marketingakció volt, így próbálta rossz színben feltüntetni az Orbán-kormányt, és befolyásolni a parlamenti választás sikerét. Most, hogy ezzel is csődöt mondott, immáron más hazugságon töri a fejét 

– véli a polgármester.

Számos kétes közbeszerzés fémjelezte az önkormányzati ciklust Budapesten: többek között a használtbusz-tender, a kishajótender, a fővárosnak évi egymilliárdos veszteséget okozó reklámtender, vagy a használt, légkondi nélküli, frankfurti villamosok beszerzésének terve. Karácsony Gergely megválasztása előtt a közpénzekkel való felelős gazdálkodást és átláthatóságot ígért. Mint arról korábban írtunk, a Városháza-gate ügyében magától Bajnai Gordontól hallottuk, hogy a hatpárti baloldali koalíció által vezetett főváros körül gazdasági „cápák” úszkálnak. A fenti ügyekkel kapcsolatban Kovács Péter kifejtette, hogy semennyire nem sikerült betartania az átláthatóságot a városvezetésnek. Részletezte, hogy ahol eddig szinte hibátlanul intézték a közbeszerzéseket, most milliós bírságokat kapnak a Közbeszerzési Döntőbizottságtól a BKK, BKV tenderei. Hogy lehet ez? – tette fel a kérdés a polgármester. Szerinte vagy úgy, hogy minden értelmes embert elzavart Karácsony onnan, vagy – és szerinte inkább ez a valószínű – a pártpolitikai tanácsadók szabályellenes módon akarják befolyásolni a közbeszerzéseket. – Bajnai valószínűleg igazat mondott, pártpolitikai kifizetőhellyé tette a Fővárosi Önkormányzatot Karácsony Gergely. Tarlósnak elég volt három főpolgármester-helyettes, most, hogy Gy. Németh Erzsébet a parlamentbe került, spórolhatna is a közösség pénzével a főpolgármester, nem írja elő semmi, hogy négy vagy öt főpolgármester-helyettesnek kell lennie – tette hozzá Kovács Péter.

A lendületet tovább kell vinni

A választások előtt lapunknak adott interjújában Láng Zsolt úgy fogalmazott: „Általánosságban elmondható, hogy a jobboldali, konzervatív politikának nemcsak itthon, hanem Európában is nehéz terepnek számítanak a multikulturális nagyvárosok.  Számunkra ez azt jelenti, hogy minden szavazatért duplán meg kell dolgoznia a Fidesznek és a KDNP-nek.”

Láng Zsolt ezzel kapcsolatban most kifejtette: Az elmúlt két és fél év munkájának köszönhetően hatalmas sikert ért el a Fidesz–KDNP áprilisban. Csaknem négy százalékkal jobb eredményt értek el most, mint négy évvel ezelőtt, miközben az összellenzék tíz százalékkal kevesebbet. Jelentősen szűkült tehát az olló a Fidesz és a baloldal között és azt sem szabad elfelejteni, hogy a budapestiek 42 százalékának szavazata nélkül ma nem lenne kétharmada a kormánypártnak a parlamentben – hangsúlyozta a politikus.

– Ezt a lendületet most tovább kell vinni – emelte ki Láng Zsolt, hozzátéve: „Mindent megteszünk, hogy a fővárosi időközi önkormányzati választásokon is jól szerepeljünk, én hiszek abban, hogy Budapesten is lehet újra nyerni a nemzeti, konzervatív oldalnak.”

Borítókép: Karácsony Gergely fõpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Városházán 2022. május 25-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.