Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Vádlott maradt Fekete-Győr András

Szarvas Koppány Bendegúz egyszerű momentumos párttagként, Fekete-Győr András pedig még a párt elnökeként támadt 2018-ban a rendőrökre egy Kossuth téri tüntetésen. A vádhatóság videófelvétellel bizonyítja is, hogy valóban törvénysértő módon, agresszívan léptek fel az egyenruhások ellen. Fekete-Győr Andrást visszamenőleg nem védi a mentelmi jog.

2022. 05. 20. 6:35
Fekete-Gyõr András
Budapest, 2018. április 4. Fekete-Gyõr András, a Momentum elnöke a Válasszunk! 2018 (V18) fórumán a budapesti Benczúr szállodában 2018. április 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is vádlott, hiába került be a parlamentbe országgyűlési képviselőként Fekete-Győr András. Az ügyészség szerint vádlott-társa, Szarvas Koppány Bendegúz egyszerű momentumos párttagként, Fekete-Győr pedig még a párt elnökeként támadt 2018-ban a rendőrökre egy Kossuth téri tüntetésen. 

Kettejük közül Fekete-Győr veszthet többet a büntetőper miatt. Amennyiben jogerősen elmarasztalja a bíróság, az esetében a vonatkozó törvények értelmében ki kell mondani az összeférhetetlenséget: jogerősen elítélt személy nem lehet országgyűlési képviselő.

Ebből következik, hogy Fekete-Győr András akkor is kikerül a parlamentből, ha csak felfüggesztett szabadságvesztést kap. Az eljárás azonban még hosszú hónapokba, akár évekbe is telhet.

Fekete-Győr és párt-, valamint vádlott-társa ellen még 2020-ban előkészítő üléssel kezdődött el a büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vádirati tényállás szerint a 2018. decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalra különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék.

A Központi Nyomozó Főügyészség az elsőrendű vádlott Szarvas Koppány Bendegúzzal szemben csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, míg a másodrendű vádlott Fekete-Győr András ellen csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat. A vádhatóság Fekete-Győr esetében végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta, ha a baloldali politikus az előkészítő ülésen teljes körű beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyalás jogáról.

A momentumos pártvezető a vádemelés hírére reagálva azonban arról beszélt, hogy mindössze egy boltban kapható lila füstgyertyát ejtett a rendőrök közé, és hogy nem állt szándékában bántani senkit. Ettől függetlenül politikusként és állampolgárként egyaránt vállalja a felelősséget tetteiért

– jelentette ki. Ezt követően pedig a kormányt, az ügyészséget és személyesen a kormányfőt kezdte el hibáztatni, hogy felelősségre vonják. Az előkészítő ülésen aztán kiderült, mégsem vállalja a felelősséget, és mindent tagadott. A bizonyítási eljárás viszont folytatódik ellene, hiába került be a parlamentbe: a mentelmi jog a képviselőt csak a mandátuma átvétele óta illeti meg, a korábban elkövetett, vád szerinti bűncselekmények miatt nem. A politikus hamarosan ismét a bíróságra mehet a vádlott-társával együtt.

Az eddigi bizonyítási eljárás során levetítették azokat a Kossuth téren készült videófelvételeket is, amelyeken tisztán látszik Fekete-Győr András tette. A 2018-as baloldali tüntetésen felhecceltek egyike egyébként, aki a nemzet karácsonyfája köré állított szánkókordont borogatta szét, majd megpróbálta áttörni a rendőrsorfalat, a napokban előkészítő ülésen teljes körű beismerés és megbánás után négy évre felfüggesztett két év szabadságvesztést kapott.

Borítókép: Fekete-Győr András (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.