Folytatódik a volt főügyész büntetőpere

Tanúk kihallgatásával, illetve iratok ismertetésével folytatódik kedden és csütörtökön Ihász Sándor volt fővárosi fellebbviteli főügyész büntetőpere. Hivatali visszaéléssel vádolják a Fenyő-ügy kapcsán, mivel a barátjától, Gyárfás Tamástól átvett iratokat nem továbbította a nyomozóhatóságnak.

2022. 06. 28. 7:17
Ihász Sándor Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden tanúkihallgatással, csütörtökön iratok ismertetésével folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Ihász Sándor volt főügyész büntetőpere. Ihász a barátja, Gyárfás Tamás miatt került bajba.

A médiaproducer 2017-ben felkereste a barátját, Ihász Sándor akkori fővárosi fellebbviteli főügyészt. Jogi tanácsot kérve átadott neki egy iratot, ami az Ihász Sándor elleni vád szerint a Fenyő-ügyben új bizonyítékként értékelendő, a vádlott azonban elsüllyesztette azt a páncélszekrényében, nem továbbította a nyomozó hatóságnak.

Ihász Sándor volt fővárosi, majd fellebbviteli főügyész immár negyedik éve kénytelen szembesülni a büntetőeljárást eredményező hibájával. Bár a jogász 2018. áprilisi meggyanúsítása óta tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el vagy hibázott volna. A Központi Nyomozó Főügyészségen mindenesetre másként látják a történteket, amit 2020 márciusában vádiratban rögzített.

A vád lényege szerint Ihász Sándor még fővárosi fellebbviteli főügyészként 2017-ben átvette a baráti köréhez tartozó Gyárfás Tamástól egy hanganyag leiratát. Gyárfást elmondása szerint a leiratrészlettel, illetve egy rövid, összevágott hangfelvétellel zsarolta meg egy szlovák maffiózó. A leirat a Fenyő-gyilkossággal volt kapcsolatos, az ügy nyomozása pedig éppen akkoriban indult újra, amelyről Ihásznak beosztásából fakadóan tudnia kellett. Gyárfás jogi tanácsért fordult a főügyészhez, aki az iratot elhelyezte a páncélszekrényében, ám a vádhatóság szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy az irat a Fenyő-ügyben új bizonyíték, így azt továbbítania kellett volna a nyomozó hatóságnak. Mivel ezt nem tette meg, a vádhatóság szerint elkövette a hivatali visszaélést.

 

Az előkészítő ülésen 2021. február 3-án a vádat képviselő ügyész pénzbüntetés kiszabását indítványozta, ha Ihász Sándor teljes körű beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, ám a volt főügyész tagadott és tagad, ragaszkodik a tárgyaláshoz. Így kitűzték az ügy tárgyalását.

Lehallgatásokat is a bizonyítási eljárás tárgyává tett a bíróság. Gyárfás Tamást 2017-ben már lehallgatták, így beszélgetéseit Ihász Sándorral szintén rögzítette a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, vélhetően a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) megrendelésére. Az NVSZ, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Ihász vádbeli cselekménye idején már komoly bizonyítékokat gyűjtött össze Gyárfás Tamás meggyanúsításához, majd megvádolásához Fenyő János meggyilkolása ügyében. Kijelenthető, a Gyárfás-féle lehallgatások „mellékterméke” volt az Ihász Sándor-féle szál, majd a vádirat.

Ihász Sándor a perben korábban azt mondta: csak baráti tanácsokat adott a Fenyő-ügyben felbujtással vádolt Gyárfás Tamásnak és szerinte semmi dolga nem volt az egykori médiavállalkozó által neki átadott irattal.

A vádlott egyébként már a büntetőeljárás hatálya alatt vállalt politikai szerepet, amikor 2020 szeptemberében a Demokratikus Koalíció igaz­ságügyi szakértője lett.

 

Borítókép: Ihász Sándor (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.