Fenyő-gyilkosság: kínos kérdések Tasnádi Péter vallomásaival kapcsolatban

Egyszer a rendőrségen, kétszer a bíróságon tett vallomást Tasnádi Péter arról, hogy 1997. szeptemberében megbízta őt Gyárfás Tamás Fenyő János likvidálásával. Volt feleségének, néhány munkatársának is elárulta, sőt, 1999-ben a márianosztrai börtönben nem hivatalosan Kovács Lajos rendőr ezredesnek is elmondta. Állítólag. A megbízásról Fenyő halála utáni napon titkos jelentés is készült.

2022. 06. 06. 12:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonnégy éve volt február 11-én, hogy Budapesten a Margit utca–Margit körút kereszteződéséhez a Margit utcában Mercedesével érkező, a piros lámpánál megálló Fenyő Jánosra, a Vico Rt. nagy hatalmú tulajdonosára golyózáport zúdított Jozef Rohács. A szlovák bérgyilkos Agram típusú horvát minigéppisztolyból 25 lövést adott le, amiből nyolc találta el Fenyőt azonnali halálát okozva. Rohácsot 2017-ben ítélték el jogerősen a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai négy halálos áldozatot követelő robbantás elkövetése miatt, amiért életfogytiglani fegyházbüntetést kapott azzal, hogy legkorábban 30 év letöltése után szabadulhat feltételesen. Az összevont ügyben, annak is az Aranykéz utcai részében felbujtóként 13 év fegyházra ítélték Portik Tamást, ám a Fenyő-ügyben felbujtó nem szerepelt. Pedig már jóval korábban voltak tanúvallomások és titkosított rendőri jelentések arról, hogy állítólag Tasnádi Pétert megbízta Gyárfás Tamás Fenyő megöletésével.

1998. február 11-én ölték meg Fenyő Jánost, és már másnap titkos jelentés készült az állítólagos megbízóról (Fotó: MTI)

Kényes kérdések

Több mint 24 év után még mindig nem tudjuk, hogy bár akkori titkosított rendőri jelentések szerint már 1997-ben tudott a hatóság a Fenyő ellen készülő merényletről, miért nem tettek semmit, hogy megóvják az akkori politikai kurzust is lekötelező médiacézár életét. Ám nem csak ez az egyetlen kínos kérdés az ügyben.

Ismert, csak 2017-ben indult nyomozás Gyárfás Tamás szerepének a teljes körű (?) tisztázása érdekében, majd előbb őrizetbe vették, meggyanúsították, végül vádat emeltek ellene. 

A vád lényege szerint előbb 1997. szeptemberében megbízta Tasnádi Pétert Fenyő likvidálásával, majd miután látta, a keresztapa semmit sem tesz, felbujtotta Portik Tamást, hogy ölesse meg a Vico Rt. tulajdonosát. Portik esetében perújítást rendeltek el, amit aztán egyesítettek a Gyárfás ellen 2019-ben kezdődő perrel.

Kétségtelen, hogy a Fővárosi Törvényszéken Póta Péter bíró előtt zajló ügyben az eddigi bizonyítási eljárás egyik legizgalmasabb, és egyben legnagyobb várakozást kiváltó része zajlott a napokban, Tasnádi Péter tanúkénti kihallgatása. Tasnádi fenntartja, hogy 1997. szeptemberében Gyárfás megbízta őt Fenyő likvidálásával, amit elvállalt, bár nem gondolta komolyan, hogy el is követi, azért hatmillió forint előleget lehúzott Gyárfásról, majd újabb hatmilliót 1998. február 11. után. Amerikából telefonált haza, hogy Gyárfás Kósa-Somogyi Györggyel küldje el a tartozást üzlettársának és sógorának, Láposi Lőrincnek – állítja.

Gyárfás, ahogy korábban, ezúttal is tagadta a megbízást és a 12 millió forint kifizetését, Kósa-Somogyi pedig cáfolta a pénzküldönc szerepét. Az részletkérdés, hogy Tasnádi volt felesége négymillió forint előlegről és összesen tízmilliós megbízási díjról beszélt tanúvallomásában. Gyárfás és Tasnádi szembesítése eredménytelennek bizonyult, mindketten ragaszkodtak saját álláspontjukhoz. Az már azonban erősen árnyalja a történteket, hogy nem először történt meg ez. 

Már 2013-ban szembesítették a Nemzeti Nyomozó Irodában Tasnádit és Gyárfást, ugyancsak eredménytelenül. A Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás összevont perében pedig Tasnádi 2014-ben tanúként ugyancsak előadta az 1997-es Gyárfás-féle állítólagos megbízatásának történetét, ami az akkor ítélkező bírót nem igazán hatotta meg. Gyárfás a tárgyalóterem előtt várakozott, hogy behívják tanúskodni, ám Tasnádit végighallgatva nem tartotta szükségesnek a meghallgatását Cserni János bíró, és hazaküldte a sportvezetőt.

Titkos jelentés

Vizsgáljuk meg az előzményeket, elsősorban azokat a részleteket, amelyekről ezúttal hivatalosan, nyilvános tárgyaláson is értesülhettünk. Az egyik, hogy 

Fenyő János meggyilkolásának másnapján, 1998. február 12-én az azóta Papaként közismertté lett fedett nyomozó titkos jelentést írt arról az egyik alvilági kapcsolatától 1997. telén megtudottakról, miszerint 1997. szeptemberében Gyárfás megbízta Tasnádit Fenyő meggyilkoltatásával. 

Ez a jelentés el kellett hogy jusson a gyilkossági nyomozókhoz, és nyilvánvalóan befolyásolta őket abban, hogy Gyárfás Tamás legyen az elsődleges célpontjuk. Az más kérdés, hogy akkor miért nem nyomozhattak addig, hogy vádemelés is lehessen az ügyből.

Azt Tasnádi Péter múlt heti második meghallgatásából tudhattuk meg, hogy 1999-ben, amikor egykori iskolatársa, Kovács Lajos rendőr ezredes meglátogatta őt a márianosztrai börtönben, és arra akarta rávenni, hogy tegyen vallomást Gyárfás szerepéről, hivatalosan nem volt erre hajlandó. 

Ám informálisan elmondta az ezredesnek az 1997-es megbízatás történetét, jegyzőkönyvbe azért nem volt hajlandó erre, mert az ügy még nem évült el. 

Amennyiben igazat mondott Tasnádi, Kovács Lajosnak belső jelentést kellett készítenie a börtönben történtekről. Lapunk úgy tudja, ez meg is történt, ám amikor Kovács Lajost levették az ügyről, ez a jelentés eltűnt. 

Akár így történt, akár nem, Kovács Lajosnak a szeptemberre tervezett tanúvallomása során erre is ki kell majd térnie. 

A nyugalmazott ezredes vélhetően arról is tudhat, hogy mi lett a sorsa Papa titkos jelentésének. Azt azonban senki nem várhatja el tőle, hogy a Fenyő-gyilkosság kapcsán a politikai döntéshozók szerepéről beszéljen. 

Az eddigi adatok szerint ugyanis a gyilkosságban Fenyő János kegyvesztése is szerepet játszhatott, sőt egyes körökben azt sem zárják ki, hogy Rohácson kívül más külföldi szereplői is voltak a médiacézár meggyilkolásáig jutó folyamatnak.

Borítókép: Tasnádi Péter és Gyárfás Tamás a törvényszék folyosóján (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.