„Tusványos mérföldkő a magyarság életében”

– Ez a tábor egyfajta mérföldkő a magyarság életében. Többek között a következő esztendő nemzetpolitikai alapjait is itt fektetjük le – nyilatkozta szerda délelőtt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint az elkövetkező napokban az örökkévalóság szempontjából kell megnézni a terveinket, célkitűzéseinket. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke szerint meg kell találnunk, mi az, ami örök, mert ha nincs ilyen akkor nem tudjuk tovább építeni a jövőnket.

2022. 07. 20. 11:34
Tusványos Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Van gond a világban, és van ok az aggodalomra. Nem azért vagyunk itt Tusványoson, hogy ezekből az aggodalmakból kikerüljünk, hanem azért, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldást a közeledő kihívásokra – mondta Németh Zsolt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján szerda délelőtt. 

Fotó: Bach Máté

 

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke leszögezte, a jövőben fontos lesz meghatározni, mi az, ami örök, ami viszonyítási pont lehet ebben a bizonytalan és gyorsan változó világban. Mint mondta, az elkövetkező napokban az örökkévalóság szempontjából kell megnézni a terveinket, célkitűzéseinket. 

Az örökkévalóság szempontja azt is jelenti, hogy nem vagyunk magunkra hagyva. Ha képesek vagyunk elvégezni feladatainkat, akkor Isten áldása fogja kísérni munkánkat. Tusványosnak küldetése van. Hiszünk abban, hogy 31 éve küldetésünk van. Ha ezt egy szóval össze kellene foglalnom, azt mondanám: trialógus

– tette hozzá. Mint kifejtette, ebben a változó helyzetben nagyon nagy szükség van arra, hogy az anyaország a külhoni nemzetrészekkel és a szomszédos országok között fenntartson egy háromoldalú a párbeszédet.

– Ennek eredményeképp tudunk megerősödni, egy erős Közép-Európát építeni, amely aztán adott esetben az útját kereső Európának is segíthet a helyes válasz megkeresésében. Az elmúlt évek során ezen párbeszéd mellett voltunk elkötelezettek

– jelentette ki.

 

A következő esztendő alapjai

– Ez a tábor egyfajta mérföldkő a magyarság életében. Többek között a következő esztendő nemzetpolitikai alapjait is itt fektetjük le – nyilatkozta Potápi Árpád János. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár leszögezte, ez bevett gyakorlat volt az elmúlt évtizedben, s többek között ennek is köszönhető, hogy a magyarság életében az egyik legeredményesebb 12 évet hagyhatjuk magunk mögött.

Fotó: Bach Máté

 

 Az államtitkár úgy véli, semmi más kívánságunk 2022-ben nem lehet, mint az, hogy sehol a világon ne bántsák a magyart. 

Éppen ezért mondjuk ki mi, magyarok, hogy csak a béke mellett tesszük le a voksunkat, csak a békében vagyunk érdekeltek

– zárta gondolatait az államtitkár.  

 

Visszaköszön a múlt

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke hangsúlyozta: meg kell találni, mi az, ami örök, mert ha nincs ilyen, akkor nem tudjuk továbbépíteni a jövőt. – Radikálisan megváltozott körülöttünk a világ. Átrendeződött az életünk. Szétzilálta a járvány a világ gazdaságát. Megkérdőjelezhetetlen és örökkévaló dolgok kerültek a történelem süllyesztőjébe, átíródott a történelem, s egy új világrend van kiépülőben. Ebben keressük a helyünket mint egyén, mint közösség, mint nemzet. Ezért úgy gondoljuk, most kell felidéznünk a kezdeti táborok értékeit – mondta. 

Fotó: Bach Máté

Mint kifejtette, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor ötletének megszületésénél a Kárpát-medence számos országa a diktatúrából a demokráciába lépett át. Egy fiatal csapat kereste akkor a helyét ebben a nagy változásban, és úgy gondolták, ez lehet az alkalmas fórum a jövőbe vezető ösvények megtalálására. Ez az élni akarás foglalkoztatta őket akkor leginkább – folytatta –, egy mérhetetlen szabadságvággyal ötvözve. Másrészt pedig a valahová való tartozás mint egyén, mint nagy közösség, mint nemzet. Mint mondta, ezen válaszok keresése adja meg még mindig az állandóságát a bálványosi folyamatnak

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.