A kormány jóvoltából tizenhat iskolabusz kezdi meg a működését a Felvidéken

A felvidéki szórványban olyan iskolabusz-hálózat kezdi meg működését szeptember elsejétől, amely megkönnyíti a magyar gyerekek magyar iskolákba járását. A kormány 350 millió forint támogatást nyújtott a 16 iskolabusz beszerzésére és egyéves üzemeltetésükre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 31. 15:02
GULYÁS Gergely
Budapest, 2022. július 13. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptembertől magyar kormányzati támogatásából 16 iskolabusz – öt 23 személyes és tizenegy kilencszemélyes segíti a gyerekek iskolába járását a Felvidéken

– jelentette be Szigetszentmiklóson, a Rákóczi Szövetség ünnepélyes iskolabusz-átadó ünnepségén Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása szerint a buszok Bodrogszerdahely, Kassa, Szepsi, Rozsnyó, Hetény magyar alapiskoláihoz kerülnek; Vaján, Ipolyvarbó, Ipolynyék, Ipolybalog, Ipolyság, Ipolyviska, Léva, Nagyszarva településeken fogják szolgálni a magyar gyerekek iskolába járását. Mint mondta, az iskolabuszok bevezetésének hírére harmadával – 200-ról 266-ra – emelkedett a magyar iskolába íratott gyerekek száma. Az iskolabuszprogram ezért mintaprogram is, mert ha ennek hatására többen lesznek, akik megőrzik a nyelvünket, akkor többen lesznek azok is, akik megőrzik a kultúránkat – tette hozzá.  

A tárcavezető beszédét követően a Rákóczi Szövetség elnöke arról beszélt, hogy szervezetük folyamatosan kereste, keresi azokat az eszközöket, amelyekkel az asszimilációt meg lehet állítani a külhoni területeken. 

Csáky Csongor arra is kitért, hogy 2021 tavaszán készített a szövetség  arról készített tanulmányt, hogy mely iskolák esetében növelhető a diáklétszám iskolabuszokkal, a kormány pedig ez alapján 350 millió forint támogatást nyújtott a hálózat kiépítéséhez, a 16 iskolabusz beszerzéséhez és egyéves üzemeltetéséhez.

A Rákóczi Szövetség elnöke továbbá elmondta, hogy a most átadott iskolabuszok 14 település 15 iskolájába indulnak, hogy naponta 26 különböző útvonalon, 1645 kilométert megtéve 228 kisdiákot vigyenek magyar iskolákba. Így sikerült megtalálni azt az eszközt, amely hosszú távon hozzájárulhat a megmaradás zálogát jelentő magyar iskolaválasztáshoz – zárta szavait.

Borítókép: Gulyás Gergely (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.