Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Pénzmosás miatt ítélték el az olajmaffia hírhedt alakját

Pénzmosás bűntette miatt a bíróság jogerősen három év börtönbüntetésre ítélte a magyar olajmaffia ismert alakját, Ferencsik Attilát – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma. Portik Tamás egykori energolos üzlettársát társaival együtt 2014-ben vette őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) közös nyomozócsoportja. Az ítélet szerint Ferencsik és bűntársai több tonna ukrán vágott dohányt csempésztek Magyarországról Angliába.

Pámer Dávid
Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 08. 05. 13:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a maffiagyilkosságokban nem talált fogást eddig az igazságszolgáltatás az olajos alvilág hírhedt alakján, egy rosszul sikerült cigarettacsempészet miatt mégis elmarasztalta a bíróság Ferencsik Attilát. A Mediaworks–Hírcentrum információi szerint a Brazil becenevű férfi a közelmúltban három évet kapott jogerősen pénzmosás bűntette miatt. Ferencsik az 1990-es években az olajszőkítési botrányban elhíresült, titkosszolgálati bábáskodás alatt működő Energol Rt.-ben cégtársa volt az azóta már a Prisztás-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás megrendelése miatt elítélt Portik Tamásnak. Sőt, az ügyészség kettejüket vádolta azzal, hogy 1996 decemberében egy elszámolási vita miatt parancsot adtak a több magyarországi gyilkossággal is kapcsolatba hozott Jozef Rohácnak, hogy ölje meg az akkori alvilágban jól ismert ferencvárosi stricit, Domák Ferenc „Cinóbert”.  A vád szerint Rohác 1996. december 18-án a lányfuttatót a saját lakása előtt két lövéssel kivégezte.A bíróság ugyanakkor mindenkit felmentett, mivel kétséget kizáróan nem lehetett megállapítani, hogy a bűncselekményt a vádlottak követték el.

Visszatérve az alapügyhöz, Ferencsik Attilát társaival együtt 2014-ben vette őrizetbe cigarettacsempészet miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Nemzeti Nyomozó Iroda közös nyomozócsoportja.Lebukásukat egy franciaországi közúti ellenőrzés okozta, amikor az ottani nyomozók átkutatták azt a kazincbarcikai kamiont, amely az okmányok szerint több tonna fekete teát szállított Magyarországról Angliába. Csakhogy tea helyett vágott ukrán dohányt találtak a raktérben. A kazincbarcikai fuvarozó vállalkozás vezetője feljelentést tett csalás miatt, mivel állítása szerint a megbízói átverték. Azt mondták neki, hogy a csomagokban fekete tea van. Az ügyet az NNI ezek után azonnal elvonta a kazincbarcikai rendőrkapitányságtól. A nyomozóiroda később kiderítette, hogy Ferencsikék több szállítmányt is útnak indítottak, odakint pedig többnyire két férfi intézte az áru további sorsát. Az NNI-sek 2014. április 14-én kapcsolatba léptek az angol hatóságokkal, akik a magyar nyomozók információi alapján két telephelyen bukkantak a tömérdek vágott dohány nyomára.Megtehették volna, hogy azonnal lecsapnak a csempészárura, de magyar kérésre vártak, és csak két nappal később léptek akcióba. A dohányérték összege összesen 82 millió forint volt.

Ferencsik és társai költségvetési csalás miatt álltak bíróság elé, ám később az ügyészség orgazdaságra módosította a vádat. Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék három év börtönbüntetést szabott ki Ferencsikre, amin a Fővárosi Ítélőtábla nem változtatott, ugyanakkor Portik egykori cégtársát jogerősen pénzmosásban mondták ki bűnösnek. Brazil a megszerzett dohányáru megszerzésével, raktározásával, szállításával valósította meg ezt a bűncselekményt.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.