A szakképzés trendi és vonzó lett a diákoknak és a tanároknak egyaránt

Jelenléti oktatásra, a gyakorlatok jó és pontos lebonyolítására készülnek a szakképző intézmények.

Forrás: Karc FM2022. 09. 01. 7:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenléti oktatásra, a gyakorlatok jó és pontos lebonyolítására készülnek a szakképző intézmények a csütörtökön rajtoló tanévben. A szakképzésért felelős helyettes államtitkár a Karc FM-en beszélt erről, de hozzátette, hogy a várható gazdasági nehézségektől nem tudják függetleníteni magukat, így amennyire lehetséges, készülnek a kihívásokra.

Pölöskei Gáborné a szakképzés reformja óta eltelt két év tapasztalatairól elmondta: a Covid-járvány ellenére sikerült eljutniuk a szülőkig és a diákokig, amit egyértelműen visszajelez a felvételi arány, hiszen a technikumok nagyon népszerűek lettek az idei tanévre. Ráadásul az elkezdett pilotprogramok, mint például a Dobbantó program vagy a műhelyiskola vagy az orientációs év, nagyon jól működnek, ezért idén már minden szakképző centrumot arra kértek, hogy szervezzék meg ezeket az alternatív lehetőségeket az iskolákban.

 

A helyettes államtitkár azt is elárulta a Karc FM-nek, hogy idén három új technikumi forma is elindult az intézményekben, amelyek hiánypótlók és nagy az érdeklődés irántuk.

 

A kreatív technikumok tartalmát a Művészeti Egyetemmel közösen dolgozták ki, ezekben a divatszakmához, a hang és a színház területéhez vagy a nyomdaiparhoz csatlakozó kreatív képzéseket érhetik el a fiatalok. A pedagógiai technikumokból gyakorlatilag képzett bébiszitterek kerülhetnek majd ki, az okleveles technikumokban pedig az egyetemekkel hangolják össze a tartalmakat és gyakorlatilag előképzik a gyerekeket a felsőoktatási intézményeknek.

Az általánosan tapasztalható pedagógushiányról a helyettes államtitkár a Karc FM-nek azt mondta: a szakképzésben a szakoktatók elszipkázását sikerült megfékezniük a versenyképes és a teljesítményt is díjazó bérezési rendszerrel, így ezen a téren jelenleg nincs probléma. A közismereti tárgyakat oktató tanároknál ugyancsak nagy segítséget jelent az új kategorizálás és a teljesítménybérezés, azért most a szakképző iskolákban minőségi javulás történt, bár helyenként ezek az intézmények is küzdenek a jó pedagógusokért.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Karc FM)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.