Döntött az Európai Bizottság, Magyarország újabb határidőt kapott

Az uniós testület hét és fél milliárd euró elvonását javasolja hazánkkal szemben.

2022. 09. 18. 10:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a költségvetési kockázat továbbra is fennáll, éppen ezért az Európai Bizottság azt javasolja az Európai Tanácsnak, hogy a három kohéziós politikai operatív program keretein belül a kötelezettségvállalások 65 százalékát függessze fel. Ez az összeg körülbelül hét és fél milliárd euró (háromezermilliárd forint), ami a Magyarországnak járó kohéziós pénzek harmadát teszi ki

 – jelentette be vasárnap a magyar jogállamisági eljárás kapcsán az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási biztosa. 

Johannes Hahn a bejelentés során elmondta, Magyarország 17 intézkedést fog végrehajtani, amelyek megfelelőek lehetnek arra, hogy a bizottság aggályait eloszlassák, illetve a fennálló problémákat kezeljék, amennyiben azt megfelelő jogszabályi formákba öntik, és szükségszerűen hajtják végre. De mivel a korrupciós kockázat még fennáll, ezért van szükség a Magyarországgal szembeni pénzügyi szankciókra. 

Az EB által javasolt intézkedések között ugyanakkor az is szerepel, hogy Magyarország november 19-ig tájékoztatást ad, a testület pedig újraértékeli a helyzetet és dönteni fog.

Borítókép: Johannes Hahn. Fotó forrása: Europa.eu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.