Trónszékbe ültetnék Vajdát párttársai a testületi ülésen

A gazdasági és rezsiválságra, valamint a inflációra hivatkozva kezdeményezte a XVI. kerületi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának (SZMSZ) módosítását Csizmazia Ferenc. A helyi MSZP-s önkormányzati képviselő előterjesztésében Vajda Zoltánnak a polgármester és a jegyző között kért helyet a testületi ülésen azért, hogy az Országgyűlésben jobban képviselhesse a kerületiek érdekeit. A Fidesz azt hitte, viccel, ezért kipárnázott trónszéket javasoltak Vajdának, amit az MSZP-sek meg is szavaztak.

Munkatársunktól
2022. 09. 22. 20:42
Vajda Zoltán
Budapest, 2016. október 23. Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője a baloldali ellenzéki pártok kormányellenes tüntetésén a Blaha Lujza téren 2016. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. A „Mossuk le a gyalázatot!” „Emlékezés 1956 hőseire és tüntetés az európai Magyarországért” című rendezvényt magánszemélyek jelentették be, de azon ellenzéki politikai pártok vezetői is felszólalnak. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert, hogy a jelenleg az MSZP színeiben politizáló, április 3-án Alsórákos és a XVI. kerület parlamenti képviselőjének minimális különbséggel megszavazott, korábban többször is botrányba keveredett Vajda Zoltán a megválasztása óta kiemelt helyet és korlátlan hozzászólási lehetőséget követel magának a XVI. kerületi önkormányzat képviselő-testületi ülésein. A levezető elnök, vagyis a polgármester azonban ezt az SZMSZ-nek megfelelően eddig nem tette lehetővé.

A Magyar Nemzet birtokába jutott viszont az az előterjesztés, amiben Vajda párttársa és személyes jó barátja, Csizmazia Ferenc – aki néhány éve minimális összegért vásárolta meg az MSZP helyi székházát, amit azóta feltehetően családi házként használ – a gazdasági és rezsiválságra, valamint a inflációra hivatkozva kezdeményezte, hogy Vajda a fő asztalnál, kiemelt helyen, a polgármester és a jegyző között kapjon helyet. Szerinte ugyanis így jobban tudja képviselni a kerületiek érdekeit az Országgyűlésben. 

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Kovács Pétert, a XVI. kerület polgármesterét, aki kifejtette: az SZMSZ értelmében a kertvárosban élő mindhárom országgyűlési képviselőt meghívják minden testületi ülésre, és ha szeretnének hozzászólni egy-egy napirendhez, akkor jelentkezés után szót is kapnak. – Tanácskozási joguk azonban eddig sem volt és ezután sem lesz, hiszen ők nem önkormányzati, hanem parlamenti képviselők – jelentette ki a polgármester, hozzátéve: a honatyák helye 32 éve ugyanott van, a vendégek soraiban, és ezzel eddig egyiküknek nem volt problémája, bármelyik párthoz tartoztak is.

A kerület vezetője beszámolt arról is, hogy egy korábbi testületi ülést azért kellett félbeszakítania, mert Vajda Zoltán a képviselő-testületi asztalnál követelt magának helyet, és mindaddig nem tudták folytatni a tanácskozást, amíg át nem ült oda, ahova minden meghívott vendég szokott. 

Mivel a helyi Fidesz képviselője, Dobre Dániel úgy gondolta, hogy Csizmazia viccel, ezért egy szintén viccnek szánt módosító javaslatot nyújtott be, amelyben a többi között azt javasolta, hogy Vajda tanácskozási jogát bármikor, szókérés nélkül, bekiabálással is gyakorolhassa, amikor megérkezik az ülésterembe, felállva, ütemes tapssal fogadják, és mielőtt helyet foglal, virágcsokorral fejezzék ki neki a testület háláját

 – részletezte Kovács Péter, hozzátéve: a módosító javaslat azt is kezdeményezte, hogy Vajdának a polgármester és a jegyző között egy trónszéket biztosítsanak, igény szerint párnákkal, illetve Vajda korlátlan felszólásai közben a jegyző „Taps” vagy „Hangos éljenzés!” feliratú tábla felemelésével jelezze a képviselő-testület tagjainak az irányadó viselkedést. Kifejtette: mindezeken felül – mivel Vajda 2020-ban minden olyan közalkalmazott listázására szólított fel a Facebookon, aki nem szidalmazza hangosan az Orbán-kormányt – a módosító javaslat azt is magában foglalta, hogy a jegyző vezessen listát azokról a választott tisztségviselőkről és képviselőkről, akik nem értenek egyet Vajdával, és ezt a listát minden képviselő-testületi ülés után adja át neki. 

Csizmazia Ferenc a módosító javaslatot nem viccnek tekintette, hanem nagyon is komolyan vette, és be is fogadta, majd azt kérte a testülettől, hogy erről mondjon véleményt, a kétszemélyes MSZP-frakció másik tagjával együtt pedig meg is szavazta

 – tájékoztatott a polgármester, aki elmondta: miután a többi képviselő nemmel szavazott, Csizmazia még egyszer fel akarta terjeszteni a javaslatot, de akkor már nem szavaztak róla. 

Borítókép: Vajda Zoltán (Fotó: Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.