Gyurcsány nyerte az uborkaszezont a baloldalon

A készülünk jelszóval és a lecsófőzős Szeptemberiálissal egyértelműen Gyurcsány Ferenc nyerte az uborkaszezont a baloldalon. A DK elnökének célja, hogy a parlament őszi ülésszakának végére megerősítse pártja vezető szerepét vetélytársai között – értékelt lapunknak Kiszelly Zoltán. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint a baloldal többi szereplője pótcselekvésként egymástól vesz át témákat, ötleteket, a legnagyobb vesztes pedig Jakab Péter, aki független képviselőként elvesztette azokat a parlamenti eszközöket, amelyekkel eddig sikeresen operálhatott.

Bákonyi Ádám
2022. 09. 06. 6:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc most is elvitte a show-t.

Aki politikával foglalkozik, annak Orbán Viktor szakálla után az ő készülünkje, illetve a DK által szervezett lecsófőzős Szeptemberiális volt a legfontosabb esemény

– mondta Kiszelly Zoltán arról, hogy a bukott miniszterelnök után az MSZP is bejelentette, rezsistopfórumokkal járják majd az országot, de ugyancsak országjárásra készül Jakab Péter is, aki vélhetően a Nép Pártján nevű mozgalmát akarja népszerűsíteni. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója hangsúlyozta: Gyurcsány a tankönyv szerint dolgozik, tudja, hogy szeptemberben nemcsak az iskola, hanem a parlament is elkezdődik, amire a DK-nak látványos produkcióval kell készülnie. Emlékeztetett: ilyen volt, amikor a bukott miniszterelnök és párttársai 2012 szeptemberében, Hét nap a szabad választásokért címmel egyhetes „éhségsztrájkot” tartottak a Kossuth téren.

A hírverés és figyelemfelkeltés a mostani uborkaszezonban is sikerült Gyurcsánynak, aki után csak kullognak a többiek. Ők eddig a tévéstúdiók és a Facebook világában mozogtak, az emberek közé viszont nem mentek ki

– mondta a politológus.

Kiszelly Zoltán pótcselekvésnek nevezte az MSZP rezsistopfórumos országjárását, hangsúlyozva, hogy a szocialisták ráadásul a Jobbiktól vették át ezt a témát.

Az MSZP minden bizonnyal a jelenleg zajló tisztújítás miatt kapcsolt egy kicsit magasabb fokra és próbálja meg felhívni magára a figyelmet. Amint azonban lezajlik a procedúra, a párt várhatóan visszaáll majd a szokásos kerékvágásba

– fogalmazott. A politológus emlékeztetett: ugyanez történt az LMP-ben is, ahol a tisztújítás előtt erdővédő körök létrehozásával kampányoltak a médiában, a téma azonban a tisztújítás befejeztével szinte teljesen elsikkadt. Kitért arra is, hogy bár Márki-Zay Péter is országszerte járja az általa létrehozott Kossuth-köröket, sőt nemrég egy müncheni Kossuth-körbe is ellátogatott, Hódmezővásárhely polgármestere körül „nem érzékelni a pezsgést”.

Jakab Péterrel kapcsolatban a politológus úgy vélekedett: a Jobbik volt elnöke és az általa alapított Nép Pártján Mozgalom a nyár közepén még vezető téma volt a baloldalon, ami szeptemberre azonban elsikkadt, érdektelenné vált. Szerinte ráadásul Jakab Péter az őszi parlamenti ülésszakra elveszítette azokat az eszközöket, amelyekkel eddig a legjobban tudott operálni, és fel tudta magára hívni a figyelmet.

Független képviselőként se napirend előtti felszólalásokra, se interpellációkra nincs már lehetősége, így alapvetően parlamenten kívüli akciókra támaszkodhat, ezért hirdetett országjárást

– mondta Kiszelly Zoltán. Megjegyezte: Jakab manapság már a DK-s portál, a Nyugati Fény cikkeit osztja meg közösségi oldalán, ami azt jelzi, hogy útja Gyurcsányék felé viszi. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója úgy összegzett: Gyurcsány Ferenc célja, hogy a parlament őszi ülésszakának végére megerősítse pártja vitathatatlan vezető szerepét a baloldalon és jelenleg úgy tűnik, ebben senki sincsen, aki megakadályozhatná.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.