Közel ezer határsértőt tartóztattak fel a rendőrök egy nap alatt

A szolgálatot teljesítő rendőrök összesen 903 határsértőt tartóztattak fel és 215 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Forrás: Police.hu2022. 09. 22. 6:50
null
Ásotthalom, 2021. szeptember 1. A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen rendõrök járõrõznek az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar-szerb határon, Ásotthalomnál 2021. szeptember 1-jén. Ezen a napon Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója sajtótájékoztatót tartott az ideiglenes biztonsági határzárnál, amelyen elmondta, hogy jelentõsen emelkedett idén a határsértõk száma 2020-hoz képest. A határsértõk többsége már nem szír, hanem afgán állampolgárnak vallja magát. MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs Fotó: Vadnai Szabolcs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határsértés

A legtöbb határsértőt továbbra is Csongrád-Csanád megyében tartóztatták fel, ahol 556 fő próbálkozott illegális belépéssel

– írja a Police.hu. 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, iraki, líbiai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. 

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Tiltott határátlépés miatt két embert fogtak el.

Embercsempészés

Tiltott határátlépés miatt három embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt egy, embercsempészés miatt kilenc ember ellen indult büntetőeljárás.

Bugyi közelében a járőrök intézkedés alá vontak egy lengyel teherautót, amelyet egy ukrán férfi vezetett. A jármű rakterében 24, magát szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Bokod és Dad területén egy francia személygépjárművet ellenőriztek volna de az nem állt meg a rendőri jelzésre. A jármű vezetője később Dad külterületén behajtott egy kukoricaföldre majd megállt, ezt követően a sofőr és az utasok is elfutottak a helyszínről. A terepkutatás során a rendőrök  hat, magát indiai állampolgárnak valló illegális migránst tartóztattak fel. Az embercsempészt még keresik.

Bicskén a járőrök ellenőriztek egy magyar személygépkocsit, amelyet egy üzbég állampolgárságú férfi vezetett. A járműben hét, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott.

Győrnél egy bolgár férfi egy osztrák teherautót vezetett, amelynek rakterében 23, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott.

Inárcsnál a járőrök egy lengyel teherautót ellenőriztek, amelyet egy ukrán férfi vezetett. A járműben összesen 26, magát szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott. Ácsnál a járőrök intézkedés alá vontak egy egyiptomi férfit, aki egy osztrák személyautót vezetett. A sofőrön kívül a járműben összesen négy, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott.

Ásotthalomnál egy szerb férfit állítottak meg a rendőrök, aki egy szerb személyautót vezetett. A sofőrön kívül a járműben összesen 14, magát indiai állampolgárnak valló férfi utazott. Emellett egy magyar kisteherautót is feltartóztattak, amit egy 46 éves albán férfi vezetett. A gépkocsiban 18, magát afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  

Öttömösnél egy osztrák személygépkocsit ellenőriztek, amelyet egy szír férfi vezetett. A járműben 27-en utaztak, mind, szírnek vallották magukat. Egy román személygépjárművet egy 60 éves román férfi vezetett, amelyben hat, magát török állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Gyálnál ellenőriztek egy magyar személygépkocsit, a sofőr az intézkedés megkezdése előtt elmenekült a helyszínről. A gépkocsiban 13, magát indiai állampolgárnak valló személy tartózkodott. Az ügyben ismeretlen tettes ellen embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az utasok egyik esetben sem tudták hitelt érdemlően igazolni sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek. 

Az illegális bevándorlókat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz, míg a járművezetők ellen embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Borítókép: a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen rendőrök járőrőznek az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar–szerb határon, Ásotthalomnál 2021. szeptember 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.