Magyarország megnyert egy brüsszeli csatát

Mráz Ágoston Sámuel szerint az uniós források visszatartásának kísérlete elbukott.

Magyar Nemzet
2022. 09. 18. 12:07
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2022. július 6. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond, miután Petr Fiala cseh miniszterelnök ismertette az Európai Unió cseh elnökségének programját az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. július 6-án. Csehország 2022. július 1-tõl tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a békeszerződést csak késő ősszel írják alá, a végeredmény egyértelmű: Magyarország megnyert egy brüsszeli csatát 

− hangsúlyozta a jogállamisági eljárásban született bizottsági döntésre reagálva Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet vezetője a jogállamisági eljárás kapcsán felidézte: a magyar választások után néhány nappal, alighanem az eredmény feletti keserűségében, Brüsszel eljárást indított Magyarországgal szemben az EU-források „védelmében”. Az eljárás viszont pontos határidőhöz van kötve, így most szeptemberre a Európai Bizottságnak bizonyítania is kellett vádjait. 

Mráz Ágoston Sámuel szerint mivel a magyar kormány okosan tárgyalt, s az ideológiai kérdéseket leválasztotta a szakpolitikai és jogi ügyekről, a bizottságnak nem maradt más választása, minthogy megegyezzen a magyar kormánnyal, az uniós források visszatartásának brüsszeli kísérlete tehát elbukott. 

Mint fogalmazott, a magyar kormány sikerét mutatja, hogy az európai baloldal háborog a kompromisszum miatt és az EB is időt próbál nyerni azzal, hogy megvárja, amíg Magyarország elfogadja a megígért jogszabályokat. Alighanem lépésről lépésre akarják az európai baloldallal elfogadtatni Brüsszelben, hogy nem találtak fogást a magyar kormányon.

Az igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik – mutatott rá –, hogy a most megnyert csatánál fontosabbak is vannak Brüsszelben: mindenekelőtt az európai embereket sújtó, céljukat nem teljesítő energiaszankciók újragondolása. 

A most megnyert fontos csata után a magyar kormány előtt újabb, még fontosabb küzdelmek állnak 

– húzta alá.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond Strasbourgban (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.