Megkönnyítik az iskolakezdést a XVI. kerületben

– Volt, hogy a busz sem tudott elhaladni az iskola utcájában, mert a szülők szabálytalanul, mindkét oldalon álltak, iskolakezdésre azonban már rendezett körülmények között tehetik ki gyermekeiket – számolt be az átalakításról Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere. Ács Anikó alpolgármester pedig arról beszélt lapunknak, hogy a Kertvárosban minden állami fenntartású általános iskolába járó alsós ingyenesen kap füzetcsomagot, amit a kerületben dolgozó, megváltozott munkaképességűek készítenek.

Domján-Szabó
2022. 09. 01. 13:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A K+R („kiss and ride” vagyis puszi és indulás) rendszere és a KRESZ-tábla azt jelzi, hogy az adott oktatási intézmény előtt addig lehet parkolni, amíg kiszáll a gyerek az autóból, így ezeknek a parkolóknak hála gyorsabbá és biztonságosabbá válik a tanulók iskola előtti be- és kiszállása a gépkocsiból, valamint elkerülhetők a váratlan, balesetveszélyes szituációk, továbbá a torlódások az iskolák környékén.

Budapesten évek óta problémát okoz a szülőknek az oktatási intézmények környékén parkolni reggelente és a délutáni órákban, ezért racionalizálják a közlekedést a tanévkezdésre az árpádföldi Arany János Általános Iskolánál. Kovács Péter, a kerület polgármestere elmondta: már működik náluk egy ilyen rendszer a Móra Ferenc Általános Iskolánál, ahol bevált a módszer. Olyannyira, hogy a mostani iskola előtti átalakításokat már kifejezetten a szülők és a környéken lakók kérték. 

A polgármester ismertette: egyirányúsítják a Bekecs utca érintett szakaszát a buszok közlekedési irányának megfelelően, azoknak pedig, akik az épületbe is szeretnék bekísérni gyermeküket, az intézmény melletti két mellékutcában plusz parkolóhelyeket alakítottak ki. A tanévkezdés első két hetében a közlekedés-felügyelet munkatársait is bevonják a biztonságos közlekedés kialakításába – ismertette. 

Kovács Péter emlékeztetett: óriási segítséget jelentett volna a budapesti szülőknek, ha csak fél kilenctől kellene fizetni a parkolásért,hogy be tudják kísérni a gyerekeket az iskolába,  azonban ismert: Karácsony Gergely és baloldali politikustársai nem fogadták el a javaslatot annak ellenére sem, hogy a Fidesz a Fővárosi Közgyűlésben hangsúlyozta, nem az a pár perc fog jelentős bevételkiesést okozni a fővárosi önkormányzatnak és kerületeknek. A XVI. kerület polgármestere arról is beszélt lapunknak, hogy nem csoda, hogy Karácsony Gergely nem áll elő hasonló javaslatokkal, hiszen a fővárosi önkormányzat csak középiskolákat tart fent, az ott tanuló diákok pedig jórészt közösségi közlekedéssel jutnak el az oktatási intézményekbe, ám – mint mondta – a főpolgármester így is képes káoszt teremteni az iskolakezdés napjára. Emlékeztetett: a feleslegesen kialakított és túlzott méretű biciklisávok sajnos már egész évben ellehetetlenítik a fővárosi közlekedést. 

 

A XVI. kerületi önkormányzat nemcsak a szociálisan rászorulóknak, hanem minden állami fenntartású helyi iskolába járó alsó tagozatosnak ingyenesen biztosítja a tanévkezdő füzetcsomagot.

 A részletekről Ács Anikó alpolgármester elmondta: az önkormányzat korábban a tankönyvvársárlásban segítette a szülőket, amióta azonban a kormány minden köznevelésben és a szakképzésben tanuló diák számára ingyenesen biztosítja a köteteket, füzetcsomagokkal segítik a legkisebbeket.

Kiemelte: a kezdeményezéssel a Rehab XVI. Nonprofit Kft.-ben dolgozó megváltozott munkaképességűeket is támogatják, hiszen a különböző alakú füzeteket teljes mértékben ők állítják össze. 

Az alpolgármester kifejtette: az önkormányzat idén összesen 14 millió forint értékű füzetcsomagot vásárolt, amiben van írólap, kis és nagy vonalas, illetve négyzethálós, szótár- és hangjegyfüzet is. Mindezeken felül a több mint háromezer alsós tanuló még olyan mappákat is kapott, amikben a dolgozatokat tárolhatják

 – tette hozzá. Hangsúlyozta: a csomagokat nemcsak évfolyamonként, hanem konkrét osztályonként válogatták össze az osztályfőnökök, így összesen 87 500 terméket osztottak szét.  Ács Anikó beszélt arról is, hogy a füzetek borítójára mindig a XVI. kerületi fotópályázaton nyertes művek kerülnek, ami segíti a diákokat abban, hogy jobban megismerjék lakóhelyüket.

Borítókép: A XVI. kerületi Arány János Általános Iskola előtt kialakított K+R rendszer (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.