Ösztöndíjjal segítik a pedagógus-utánpótlást

Október közepéig lehet jelentkezni a 2013-ban elindított Klebelsberg képzési ösztöndíjprogramra, amellyel a kormány a pedagógus-utánpótlást akarja támogatni. A programban eddig csaknem ötezer hallgató vett részt, akik összesen mintegy hétmilliárd forint értékben kaptak támogatást. A pedagógus hallgatók félévenként akár 375 ezer forint ösztöndíjban is részesülhetnek, a diploma megszerzése után pedig garantáltan a képzettségüknek megfelelő állást biztosítják nekik.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 09. 23. 13:32
erasmus,hallgatók
Automatikusan generált description Fotó: Laufer László/ Dunántúli Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától október 16-ig lehet pályázni a Klebelsberg képzési ösztöndíjprogramra (KKÖP), amelyet 2013-ban alapított a kormány azzal a céllal, hogy biztosítsa a megfelelően képzett, szakmai­lag elhivatott, gyakorlati tapasztalattal rendelkező pedagógus-utánpótlást. Az ösztöndíjra olyan, a magyar felsőoktatásban tanuló hallgatók pályázhatnak, akik a jelentkezés benyújtásának időpontjában egységes, osztatlan tanárképzést, illetve gyógypedagógia vagy tanító alapképzési szakon képzést nyújtó felsőoktatási intézménybe nyertek felvételt

 – tájékoztatta lapunkat a Klebelsberg Központ. Hozzátették: várják azok jelentkezését is, akik nem most kezdték meg felsőoktatási tanulmányaikat, de szeretnének élni a lehetőséggel.
Az ösztöndíj összege 125 ezer, 250 ezer vagy 375 ezer forint lehet félévenként, ennek elbírálása a tanulmányi eredménytől, illetve attól függ, hogy milyen szakon tanul az ösztöndíjas, és Magyarország melyik régiójában szeretne munkát vállalni. Emlékeztettek: tavaly a programban résztvevő intézmények köre is bővült, így már nemcsak a tankerületi központok, hanem a modellváltó egyetemek és az egyházak által fenntartott köznevelési intézményekben is elhelyezkedhetnek az ösztöndíjasok. Hangsúlyozták: akinek nem felel meg a Klebelsberg Központ által felajánlott állások egyike sem, önállóan is kereshet olyan munkahelyet, amely részt vesz a programban, illetve a tanulmányi ideje alatt is lehet olyan munkahelye, ahol az oklevél megszerzése után szakképzettségének megfelelően továbbfoglalkoztatják. A munkavállalás szüneteltethető is, ha például az ösztöndíjas gyermeket vállal vagy doktori tanulmányokat folytat, de a munkavégzés időtartama legalább addig tart, ameddig a hallgató az ösztöndíjat kapta – tették hozzá.
 

A KKÖP révén az elmúlt években 4679 ösztöndíjas tanulmányait támogatták, akik összesen mintegy hétmilliárd forint összegű ösztöndíjban részesültek, 2018 szeptembere óta pedig 1292 pedagógus végzettséget és szakképzettséget szerzett ösztöndíjas kezdte meg pályáját köznevelési intézményekben.


A pályázatokat a KRÉTA felületen, postai úton vagy ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.