Karácsony nem bánja, ha a biciklisávokról ő jut az emberek eszébe

Az elmúlt három év budapesti városvezetői tevékenységét értékelte a főpolgármester, aki elmondta, hogy büszke az intézkedéseire.

2022. 10. 15. 14:00
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A margitszigeti Kristályszíntérben tartotta meg az elmúlt három évről szóló beszámolóját Karácsony Gergely. A főpolgármestert sikerült megkérdeznünk az eseményen. Arra a kérdésünkre, miszerint legutóbb jövő év márciusára jósolta a főváros csődjét, Karácsony Gergely kifejtette: nagyon nehéz kiszámítani, hogy milyen energiaárak lesznek. Mint mondta, ha az árak nem változnak, ezt az évet nem tudja végigcsinálni Budapest. 

– Pont az első negyedév után lesz az a kritikus pont, amikor számot kell vetni az árakkal – vélekedett a főpolgármester. További kérdésünkre válaszolva kifejtette azt is: egyrészt a Blaha Lujza tér és a Lánchíd felújítására valóban voltak tervei a korábbi városvezetésnek, de szerinte például a Blaha Lujza tér felújítását nagymértékben újra kellett tervezniük, mert nem tartották eléggé zöldnek. Az eseményen a főpolgármester úgy fogalmazott, egyikük sem tudta, hogy milyen lesz a következő időszak. Szerinte jó projektjeik vannak, de csapások is érték a városgazdálkodást.

Túl kell élnünk 2023-at, ami nem tudom, hogy fog sikerülni

– fejezte ki aggodalmát Karácsony. Mint mondta, ha tudták volna, hogy több válságot kell menedzselni, akkor talán más lelki felkészültséggel indulnak neki a feladatoknak. 

Fotó: Kurucz Árpád

Karácsony a beszámolójában a kormány elvonásait okolta a helyzetért, majd felidézte azt, amikor 2019-ben a baloldal átvette a főváros vezetését. Úgy vélekedett, hogy a kormány 164 milliárd forintot vett el az energia- és a Covid-válság alatt. Arról ugyanakkor nem tett említést a főpolgármester, hogy amikor hivatalba lépett, kétszázmilliárdos többlettel számolt Budapest. Továbbá szót ejtett arról is, hogy erején felül finanszírozzák a közösségi közlekedést, mindezt olyan időszakban, amikor szerinte támogatásra lenne szüksége a fővárosnak. Véleménye, hogy a járvány kezelése valódi válság volt, a főváros és az önkormányzatok jól teljesítettek.

Most a hulladékszállítás ügyére összpontosítunk

– utalt a főpolgármester többek között a szemétszállítók múlt heti sztrájkjára.

A főváros zöldpolitikai intézkedéseit értékelve Karácsony elmondta: nem bánja, hogy mindenkinek a kerékpársávok jutnak eszébe róla. Mint arról korábban írtunk, Karácsony Gergely tavaly júniusban tett nyilatkozata sokakat felháborított, a főpolgármester ugyanis egy interjúban a dugók miatt elégedetlenkedőknek azt a tanácsot adta, hogy az emberek „szálljanak ki a kocsiból, és menjenek gyalog”.

Az értékelő beszédben a főpolgármester beszélt arról, hogy 20 ezer új fát ültetett a főváros. Megjegyzendő, hogy korábban ennek részleteiről, a pontos számokról kérdeztük volna a Budapesti Közművek Zrt.-t, azonban erről az információról nem adtak tájékoztatást lapunknak. Ráadásul a főpolgármester nem szólalt fel a pár hónappal ezelőtti újpesti, valamint ferencvárosi fakivágások ellen sem.

Fotó: Kurucz Árpád

A főpolgármester az egyórás eseményen megemlítette – többek között – a Budapest GO applikációt és azt, hogy hatezer CT-vizsgálatot finanszírozott a főváros. A közösségi közlekedés fejlesztéséről szólva kiemelte a buszok csereprogramját, a Blaha Lujza tér felújítást említve pedig arra számít, hogy az még az idén befejeződik. Lapunk többször beszámolt arról, hogy csúszik a belvárosi tér felújítása, valamint jóval drágább lesz, mint korábban számolták. Végül Karácsony Gergely kifejtette: büszke, hogy minden intézkedése arról szól: Budapest szabad és zöldebb város legyen.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a margitszigeti Kristályszíntérben (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.