időjárás -3°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo
A főpolgármester viccelni próbált: sajtóperekből fizetne a szemétszállítóknak

Nincs fedezet Karácsony ígéretére

Harangozó Éva
2022.10.10. 05:55 2022.10.10. 09:16
Nincs fedezet Karácsony ígéretére

Egyelőre nem tudni, miből fizetné a Karácsony Gergely irányította budapesti városvezetés a korábban megígért kétszázezer forintos rezsitámogatást. A főpolgármester cinikus megjegyzése alapján arra számít, hogy a különböző sajtóperekből elnyert pénzekből fizetik ki a szemétszállítók által kért többletösszeget.

– Jó és nemes cél, de mivel erre nincs fedezete a fővárosnak, vélhetően más közszolgáltatásból fog hiányozni majd ez az összeg – reagált Bagdy Gábor, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője lapunk megkeresésére arra, hogy kétszázezer forintos rendkívüli rezsitámogatást kapnak nemcsak a szemétszállítók, hanem minden fővárosi cég és intézmény dolgozói. Bagdy Gábor szerint akkor kellene ilyen támogatást adnia a Karácsony Gergely vezette városvezetésnek, amikor erre van pénze a fővárosnak. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes becslése szerint egyébként öt és fél milliárd forintba kerülhet a rezsitámogatás kiterjesztése Budapestnek.

Karácsony Gergely főpolgármester a hulladékszállítók sztrájkja kapcsán folyamatosan megvezette a közvéleményt

– nyilatkozta a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.

Wintermantel Zsolt emlékeztetett: a főpolgármester csütörtökön saját maga jelentette be, hogy megszületett a megállapodás a hulladékszállításban dolgozók és a cég között. – Ezzel elismerte azt, hogy az elmúlt három napban folyamatosan megvezette a közvéleményt, félretájékoztatta saját dolgozóit, sőt az is kiderült: nincs tisztában a törvényekkel – tette hozzá a kormánypárti politikus. Szavai szerint Karácsony Gergely azt állította, hogy elszámolási vita van az – ahogy fogalmazott – „állami kukaholding és a fővárosi közterület-fenntartó között”.

Erről kiderült, hogy nincs így

– mondta Wintermantel Zsolt.

Lapunknak megerősítette a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.: helytálló az az információ, hogy az NHKV csak októberig a közszolgáltatási díjból befolyó bevételeihez képest körülbelül másfél milliárddal fizetett többet eddig az FKF-nek. A Világgazdaság írt arról, hogy nem igaz Karácsonyék állítása, miszerint a főváros azért nem tud magasabb bért adni a szemétszállítóknak, mert az állami hulladékkezelő holding visszatartja a budapestiek által befizetett szemétdíj egy részét.

A valóság ugyanis ezzel szemben az, hogy az állami cég idén 1,4 milliárd forinttal többet utalt át a fővárosnak, mint amennyi a szemétdíjból befolyt, s ezen felül további egymilliárdot fizetett ki a szemétszállítással összefüggésben.

Ezek mellett ironikusan, nevetgélve válaszolta azt lapunk kérdésére Karácsony Gergely, hogy sajtóperekből és a helyreigazítási perben megnyert pénzből fizetné a hulladékszállítóknak megígért juttatásokat.

A főpolgármester szerint megnyugta­tóan rendezett a szemétszállítási ügy, annak ellenére, hogy még péntek délután is csordultig megtelt kukákat lehetett látni Budapesten. Mártha Imre, a közműholding vezérigazgatójának munkájával pedig továbbra is elégedett: Karácsony szerint gyorsan megoldotta a helyzetet.

Zöldteóriák vannak, faültetés meg nincs

Karácsony Gergely többször hangoztatta, hogy főpolgármestersége alatt milyen sok fát ültetett. A pontos számokról kérdeztük volna a Budapesti Közművek Zrt.-t, azonban erről az információról nem adtak tájékoztatást lapunknak. Egyébiránt Tarlós István korábbi, 10 000 új fát Budapestre! nagyszabású faültetési programja óta nem lehetett hallani a mostani vezetéstől hasonló, konkrét tervet. Ugyanakkor a főpolgármester nem szólalt fel a pár hónappal ezelőtti, József Attila utcai, valamint a ferencvárosi fakivágások miatt. Kiderült többek között az is, hogy több tucat fát vágott ki az elmúlt két és fél évben az I. kerület önkormányzata és a Főkert a nyilvánosan elérhető információk szerint.

Borítókép: kukások tüntetnek Karácsony Gergelyék ellen (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.