időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Közel hatszáz illegális bevándorlót tartóztattak fel a magyar határokon

MAGYAR NEMZET
Forrás: Police.hu
2022.10.03. 07:00 2022.10.03. 08:31
Közel hatszáz illegális bevándorlót tartóztattak fel a magyar határokon

A szolgálatot teljesítő rendőrök összesen 588 határsértőt tartóztattak fel és 214 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Határsértés

A legtöbb határsértőt továbbra is Csongrád-Csanád megyében tartóztatták fel, ahol 437 fő próbálkozott illegális belépéssel – írja a Police.hu.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, török, tunéziai, marokkói, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. 

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt hét embert fogtak el.

Embercsempészés

Öt esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Soltnál a járőrök ellenőriztek egy kistehergépkocsit, amelyet egy 22 éves ukrán férfi vezetett. A gépkocsiban utasként tartózkodott egy 26 éves ukrán nő és egy 19 éves ukrán férfi. 

A járműben nyolc szír állampolgár utazott, akiknek nem voltak okmányaik.

Három határsértőt és egy embercsempészéssel gyanúsítható román állampolgárt fogtak el a rendőrök Pitvaros és Mezőhegyes között. A román férfi egy román rendszámú személygépkocsival vitte a magukat albánnak valló, az államhatárt Románia felől illegálisan átlépő külföldieket.

Csanádpalota autópálya határátkelőhelyen belépésre jelentkezett egy lengyel tehergépjármű, amit egy román állampolgárságú férfi vezetett. A jármű rakterében hat afgán, egy indiai és öt pakisztáni állampolgár bújt meg.

Balotaszállásnál egy cseh személygépkocsit ellenőriztek, amelyet egy ukrán állampolgár vezetett. A gépkocsiban hét szír férfi tartózkodott.

Az utasok egyik esetben sem tudták hitelt érdemlően igazolni sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek. 

Az illegális bevándorlókat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz, míg a járművezetők ellen embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Borítókép: a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen rendőrök járőrőznek az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar–szerb határon, Ásotthalomnál 2021. szeptember 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.