„Nincs szüksége senkinek az ön kioktató, arrogáns megszólalására”

Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés a fantomadót a Margitszigeten.

2022. 10. 26. 14:15
null
Fővárosi Közgyűlés Horváth Csaba Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda délben megkezdődött a budapesti Városházán a Fővárosi Közgyűlés ülése. Trianon 100 kötetet adott át napirend előtti felszólalásában Dódity Gabriella fideszes fővárosi képviselő Horváth Csabának, utalva arra, hogy pár héttel ezelőtt angol nyelvű meghívót küldött Zugló MSZP-s polgármestere a székelyföldi Csíkcsicsó polgármesterének, amelyben Zugló születésnapi ünnepségére invitálta.

A közgyűlés előtt hiába kérdeztük, nem reagált érdemben lapunknak Déri Tibor, Újpest korábban momentumos polgármestere, hogy miért ült át a DK-frakcióba, csak annyit fűzött ahhoz, hogy szerinte így lesz jobb Újpestnek.

Mint arról korábban írtunk, bejelentette kilépését a Momentumból Újpest polgármestere, aki a Demokratikus Koalíció (DK) frakciójához fog csatlakozni a fővárosi közgyűlésben. Déri Tibor azt írta közösségi oldalán, hogy hosszú heteken át gondolkodott és tépelődött, mielőtt meghozta döntését.  

Déri Tibor Niedermüller Péterrel, a VII. kerület DK-s polgármesterével (balról jobbra). Fotó: Mirkó István

Karácsony Gergely kikerülte a kérdésünket arra vonatkozóan, hogy miért akar ingatlanadót bevezetni a Margitszigeten, amelyről korábban írtunk.

Napirend előtt Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere úgy fogalmazott: történelmi felelőssége van abban a városvezetésnek, hogy ilyen helyzetbe jutott a főváros. A BKV csődközeli állapotára utalva, a polgármester felelős gazdálkodásra szólított fel.

Karácsony Gergely válaszában kifejtette, hogy vészforgatókönyveket készítenek, amely segíti a gazdasági válságot és ezt az évet túlélje a főváros. Bősz Anett főpolgármester-helyettes szerint egy ilyen helyzetben nem érdemes kulturális intézményeket bezárni, hanem nyitottan kell hozzáállni ehhez a helyzethez. 

Margitszigettel kapcsolatos adóról szóló vitában Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere kifejtette: Karácsony Gergely vezette baloldali városvezetéstől folyamatosan azt halljuk, hogy nincsen pénz, a BKV nem fog tudni üzemelni, majd kiderült, mégiscsak van pénz, sőt a könyvtárak és színházak is nyitva lesznek. Szerinte a főváros vakmerően nekiugrik a falnak. 

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerint ez egy politikai blöff, ha meg komolyan gondolja ezt a városvezetés, akkor feltette a kérdést, hogy melyik az a polgármester, aki ezzel élni akar.

Karácsony Gergely kifejtette: nehéz ma Magyarországon értékalapú ingatlanadót bevezetni. Ennek az adónak a koncepciója abból a felháborodásból származik, hogy igazságtalan rendszer van. Ughy Attila, a XVIII. kerület fideszes polgármestere hozzászólásában úgy fogalmazott:

Nincs szüksége senkinek az ön kioktató, arrogáns megszólalására adószociológiai témában

Az előterjesztés szerint az adó alapja az építmény korrigált forgalmi értéke lesz, mértéke pedig két százalék. A Karácsony Gergely által jegyzett javaslat is elismeri, hogy a szigeten található, „adótárgynak minősülő építmények” száma alacsony, a várható többletbevétel pedig nem lesz kiemelkedő.


Karácsony úgy érvelt, hogy nem is a többletbevétel a lényeg, hanem az arányos közteherviselés elvének fokozottabb érvényre juttatása. Mint ismert, Karácsony a főpolgármester-jelölti programjában azt hangoztatta, hogy „visszavesznek abból a rengeteg pénzből, amit a NER oligarchái elvettek Budapesttől”, és adót vetnek ki „a nagyságrendileg félmilliárd forint értékű, többnyire Fidesz-közeli ingatlanokra”, a befolyó pénzt pedig szociális célokra fordítják.
Az előterjesztésben az olvasható, hogy a Margitszigeten várható többletbevételeket azért nem lehet megbecsülni, mert „egyfelől jelenleg nem ismert az adótárgyak forgalmi értéke, másfelől annak előzetes meghatározása sem lehetséges jogszerűen, mivel az érintett ingatlanok alacsony száma miatt azok azonosítása az adótitok sérelme nélkül jogszerűen nem lehetséges”. Karácsony arról is ír, hogy a fővárosi szabályozás minta lehet a kerületek számára: szerinte a jelenlegi jogszabályi környezetben a városrészeknek „jelentős adminisztrációs terhet” okozna, ha minden egyes építmény korrigált forgalmi értékét kellene meghatározniuk. A kerületeknek is van azonban arra lehetőségük – tudatta a főpolgármester –, hogy „a tételes építményadó alól a magánszemély tulajdonában álló lakásokra jellemzően biztosított adómentességet az egymilliárd forint feletti forgalmi értékű lakások esetén” megszüntethessék.

Végül hosszas vita után a Fővárosi Közgyűlés megszavazta az adót.

Borítókép: Dódity Gabriella fideszes fővárosi képviselő átadja a Trianon 100 kötetet Horváth Csabának, Zugló MSZP-s polgármesterének (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.