Cáfolta Ujhelyi állításait Gulyás Gergely

Cáfolta Ujhelyi István MVM-eladásra vonatkozó kijelentését Gulyás Gergely miniszter egy interjúban. Beszélt arról, hogy mikor lehetne mérsékelni a gáz és az áram lakossági piaci árát, valamint kitért arra, miként emelhető 21 százalékkal a tanárok fizetése. Szó esett a magánorvosok közegészségügyi foglakoztatásáról is.

Munkatársunktól
2022. 12. 31. 14:27
GULYÁS Gergely
Budapest, 2022. szeptember 29. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 29-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hazugság, hogy a kormány keleti országoknak ajánlott volna tulajdonrészt az MVM-hez hasonló nemzetstratégiai fontosságú cégekben hitelért cserébe, ha nem jönnének meg az uniós források – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ujhelyi István baloldali EP-képviselő állítását cáfolva az Atv.hu-nak adott interjúban a miniszter hozzátette: amit Ujhelyi említ, az a baloldali kormányok gyakorlata volt, a jelenlegi kabinet visszavásárolta, amit ők felelőtlenül eladtak. 

Gulyás Gergely szerint a hazugságokkal Ujhelyi nem menekülhet el saját személyes felelőssége elől, aki másfél éve azért vesz fel hatmilliós fizetést EP-képviselőként, hogy saját frakciója Magyarország ellen szavazzon.

A miniszter kitért arra is, hogy 130 milliárd már megérkezett, ami az uniós hétéves költségvetés előlege. Kijelentette, az igazságszolgáltatás szervezetéről szóló törvény módosításáról részletekbe menően megállapodtak az Európai Bizottsággal, a törvénymódosításokat az Országgyűlés márciusban elfogadja, ami a helyreállítási és a kohéziós uniós forrásoknál is a további kifizetések feltétele. A gyermekvédelmi törvény az EFOP Plusz program oktatási lábát érinti, de ez a bizottság szerint sem vonatkozik a pedagógus-béremelésre. Gulyás Gergely azt javasolta a magyar baloldal európai képviselőinek, hogy fejezzék be a hazánknak járó uniós pénzek, így a tanári béremelés elleni brüsszeli lobbijukat. A miniszter szerint „az elvileg magyar európai parlamenti képviselők megszavazták az Európai Parlamentben, hogy ne kapjuk meg a nekünk járó pénzeket”.

A kormány úgy állapodott meg a bizottsággal, hogy ha január 1-jére visszamenőlegesen bocsátják rendelkezésre a forrásokat, akkor nincs akadálya a pedagógusok bérének januárig visszamenőleg 21 százalékkal történő emelésének sem. 

Gulyás Gergely a gázárról és a rezsicsökkentésről szólva kijelentette: az elmúlt évben több ezer milliárd forintot fizettünk azért, mert az árak az egekbe szöktek, és ez a háború és a szankciók következménye volt. Szerinte most azért ennyi a gáz ára a gázpiacon, mert a kereslet csekély, mindenki feltöltötte a gáztárolókat. Akkor kell majd megnézni, hogy mennyi a gáz ára, amikor elkezdődik a betárolási időszak. A kormány a jelenlegi kedvezményes árakat a következő fél évben is fenntartja. Ha radikálisan csökkenne a gáz vagy az áram ára az európai tőzsdén, akkor a lakossági piaci árat – tehát a rezsicsökkentett érték fölötti árat – lehetne csökkenteni, és nem az átlagfogyasztás alapján meghatározott határon kellene módosítani. „Mert a határt a magyar költségvetés teherbíró képességét kifeszítve jól lőttük be, a gázszámlák 78, a villanyszámlák 67 százaléka a rezsicsökkentett értékhatár alá esik” – érvelt a miniszter. 

Emellett 

felhívta a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök nehezen letagadható eredményeire: négy választási győzelem megszakítás nélkül, több mint egymillió új munkavállaló egy tízmilliós országban és modellértékű családtámogatási rendszer. 

Kijelentette: az Európai Bizottság néhány lépésével közelébe került annak, hogy zárójelbe teszi az írott jogot és megszünteti a jog uralmát, ugyanis a Magyarországgal folytatott tárgyalások során rengeteg olyan követelést fogalmaztak meg, aminek nem volt közösségi jogi alapja. A szankciókkal összefüggésben azt állította: a kért mentességek biztosítása esetén Orbán Viktor nem bontja meg az EU-egységet szankcióügyben. 

Gulyás Gergely az Európai Parlamentről szólva azt mondta: 

az vádolható hungarofóbiával és gyűlöletkeltéssel Magyarországgal szemben. Ott semmilyen racionalitásnak nincs terepe, semmilyen megnyilatkozásnak nem kell hogy ténybeli vagy jogi alapja legyen. Az a legnépszerűbb, aki a legmélyebb gyűlölettel tud Magyarországról nyilatkozni. Az Európai Parlament mérhetetlenül káros, iszonyatosan drága, ugyanakkor rendkívül korrupt tevékenysége az, amit folyamatos ellenségkeresésként is leírhatunk.

A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott: ezzel baja van az Európai Bizottságnak. – Még az előző kormány időszakában a magyar helyreállítási pénzekről szóló megállapodást csak azért nem írták alá, mert a parlament elfogadta a gyermekvédelmi törvényt, amit Magyarországon soha nem látott mértékű támogatásban részesítettek a választópolgárok április 3-án. A bizottság bírósági keresetet nyújtott be a törvénnyel szemben, erről majd az Európai Bíróság dönt, mi a bíróság döntését tiszteletben fogjuk tartani – mondta. Hozzáfűzte, hogy 

nem NGO-k, nem idősödő magyar–amerikai milliárdosok, nem férfiakra jellemző attribútumokkal rendelkező nők, hanem a szülők feladata a kiskorúak szexuális felvilágosítása.

A jegybankelnökről szólva azt állította: hiba lenne, ha a magyar gazdaságtörténet nem a legszebb lapjain őrizné meg Matolcsy György 2010 utáni gazdasági és növekedési fordulatban játszott szerepét. „Nagyon magas tétet tennék arra, hogy kitölti jegybankelnöki mandátumát” – fűzte hozzá Gulyás Gergely.

Az inflációra térve úgy fogalmazott: reális cél a jövő év végére az, hogy egy számjegyű legyen. Ezt szolgálja az árstopok politikája, ahol kedélyes egyet nem értés van a kormány és a jegybank között, és ami a kormány szerint egyértelműen fékezi az inflációt, ellentétben az ársapka kivezetésével, ami növeli. Emellett az elmúlt hónapban a forint árfolyamának erősödése és stabilizálódása is sokat segít – tette hozzá.

Novák Katalin köztársasági elnökről szólva kijelentette: 

az elmúlt bő fél év is igazolta, hogy az Országgyűlés jó döntést hozott, amikor őt választotta meg köztársasági elnöknek, hiszen jól látszik, hogy mind a bel-, mind a külpolitikába új színt hozott az elnöksége. 

A miniszter szerint olyanok is azonosulni tudnak az elnöki tevékenységével, akik vagy hosszú ideje elfordultak a politikától, vagy nem feltétlenül támogatói a jelenlegi kormánypártoknak. Hozzátette, amikor a köztársasági elnök a magyar állam képviseletében Kijevben járt, az fontos és szimbolikus kiállás volt, ami Novák Katalin politikai éleslátását és bátorságát egyaránt dicséri.

A magánorvosok havi húszórás közegészségügyi foglalkoztatásáról azt mondta: a rendelet társadalmi egyeztetése során számtalan jogos kritika és kétség merült fel, ezért a kormány ennek az elhagyásáról döntött, de – alternatív javaslatokat is megvizsgálva – a januári kormányülésen visszatérnek rá.

Budapestről szólva elmondta: ha az európai uniós pénzek megjönnek, akkor jövőre folytatódik az Egészséges Budapest program. Beszélt arról is, hogy azok a budapesti kerületek, amelyek leültek tárgyalni a kormánnyal, pártállásra való tekintet nélkül kapnak állami hozzájárulást a megnövekedett rezsiköltségeikhez.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 29-én. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.