időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Vitályos Eszter: A kormány mindent megtesz az eredményes családpolitikáért

Molnár János
2022.12.06. 09:33 2022.12.06. 10:02
Vitályos Eszter: A kormány mindent megtesz az eredményes családpolitikáért

Dúró Dóra (Mi Hazánk) arról beszélt napirend előtti felszólalásában, hogy Novák Katalin köztársasági elnök személyesen fogadta a Háttér Társaságot, de néma maradt a szívhangrendeletről szóló vitában. Úgy vélte, 

a Háttér Társaságnak „beteg a gondolkodása” és nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, majd kritizálta a homoszexuálisok érdekében folytatott tevékenységüket. 

Ezek között említette, hogy felléptek a gyermekvédelmi törvény ellen, továbbra is törvénytelenül iskolai sokszínűség hetét rendeznek, „átmossák az agyát az állami szférában dolgozóknak”, de sikerült elérniük számukra kedvező jogszabályi háttérváltoztatást gyermekek örökbefogadásával kapcsolatban és nemváltoztatásról is. A képviselő hangsúlyozta azt is, hogy jogellenes módon érvénytelen szavazásra buzdítottak a tavaszi népszavazáson. Szerinte az általa felsorolt tevékenységek között vannak jogszabályba ütközők, ezért a köztársasági elnöknek inkább feljelentést kellett volna tennie. Emellett Dúró Dóra nehezményezte, hogy Novák Katalin nem nyilvánított véleményt a munkácsi turulszobor ügyében, hanem közös fotót készített a szobor visszaállítását megtagadó kormányzóval, valamint azt is, hogy a kormány 75 milliárd forinttal támogatja Ukrajnát, amikor Magyarországon a rezsiszámlák miatt a családok megélhetése forog veszélyben.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára elmondta, hogy Novák Katalin nem a kormány kötelékében dolgozik, nem tartozik beszámolási kötelezettséggel a kormánynak napi tevékenységéről. Hangsúlyozta, hogy 

elvitathatatlan a rengeteg eredmény, amit Novák Katalin államtitkárként és családügyi miniszterként tett a családpolitika és a magyar családok megélhetése érdekében. 

Az államtitkár arról biztosított, hogy a magyar kormány mindent megtesz a családpolitika eredményes tovább folytatásának érdekében. Emlékeztetett a kormány céljaira a válság kitörésekor, melyek a nyugdíjak biztosítása, a munkahelyek védelme, valamint a családok helyzetének javítása. 

Kitért arra is, hogy a brüsszeli szankciók okozta gondok és a háborús infláció egész Európát érintik. Kiemelte, 

a baloldal mindent megtesz, amit Brüsszel kér és támogatja a szankciókat, ezzel szemben a kormány rezsicsökkentéssel védi a magyar lakosságot, ami minden magyar családnak havi 181 ezer forint támogatást jelent. 

Hozzátette, az energiatámogatással mintegy kilencezer vállalkozáson tudnak segíteni, de ezenkívül kiterjesztették a kamatstopot, ami több mint 60 ezer vállalkozásnak nyújt segítséget, összesen 80 milliárd forint tehercsökkentést eredményezve. Kitért az egyéb támogatásokra is, említve ezek között a rezsicsökkentett árakat, a tűzifaprogramot, a barnaszénprogramot, az ár- és kamatstopokat, az adókedvezményeket, a 13. havi nyugdíjat, az év végi nyugdíjprémiumot, valamint a fiatalok szja-mentességét. Felhívta a figyelmet, hogy folyamatban van a családtámogatások felülvizsgálata, amelyeket meg tudnak hagyni, vagy akár ki is bővítenek a következő időszakban.

Borítókép: Vitályos Eszter (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Szócsaták az Országgyűlésben

Nem adták ki a képviselő mentelmi jogát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.