időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo
A gimnáziumi botrány más bűncselekményeket is felszínre hozhat

Akár nyolc évet is kaphatnak az Eötvös vesztegetési ügyében érintettek

Szemán László János
2023.01.27. 06:24 2023.01.27. 07:33
Akár nyolc évet is kaphatnak az Eötvös vesztegetési ügyében érintettek

Már büntetőeljárást folytat a rendőrség az Eötvös József Gimná­ziumban kirobbant korrupciós botrány miatt. Az ügyben nyilvánosságra hozott hangfelvétel ugyanis felveti a vesztegetés gyanúját. Ha bizonyítottnak találják a vesztegetés elkövetését, akár nyolc évet is kaphatnak érte az elkövetők. Igaz, a bűncselekmény súlya befolyásolja a végső ítéletet. A PDSZ hárít és koholmányról beszél.

Már büntetőeljárást indított a rendőrség az Eötvös József Gimnáziumban kirobbant korrupciós botrány miatt. Kérdésünkre közölték, a Budapesti Rendőr-főkapitányság 

vesztegetés gyanúja ­miatt rendelt el nyomozást, amely természetesen kiterjed a sajtóban közzétett hangfelvétel tartalmának vizsgálatára is.

A vesztegetést alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a Btk., ám minősített esetben a büntetés már egytől öt évig terjed, ha a bűncselekményt gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban követik el. Például ha az iskola vezetőit vesztegette meg valaki. (Egyelőre nem tudjuk, hogy ez történt-e.)

A büntetés már súlyosabb, ha a vesztegetést bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el, ekkor a büntetés kettőtől nyolc évig terjed.

Igaz, a bűncselekmény súlya befolyásolja a végső ítéletet, vagyis ebből a szempontból nem mindegy, hányszor és milyen összegben fogadott el valaki kenőpénzt. Az viszont biztos, hogy a vesztegető és a megvesztegetett is büntetőjogi felelősséggel tartozik.

A korrupciós botrány azután robbant ki, hogy a Metropol nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen arról beszélgetnek, félmillió forintnyi vesztegetési pénz kell ahhoz, hogy azokat a diákokat is felvegyék az Eötvös József Gimnáziumba, akiknek nem sikerült az írásbeli felvételi vizsgájuk. A hangfelvételen az is hallható, hogy egy édesapa beszélget az Eötvös József Gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány kuratóriumi elnökével, a párbeszédben pedig többször felbukkan az iskola igazgatójának, Moss Lászlónak a neve is. A felvétel alapján egy édesapa gyermeke a felvételin nem érte el a megfelelő pontszámot, ekkor fordultak a szülők a kuratóriumi elnökhöz. A beszélgetésből azonban úgy tűnik, hogy bár félmillió forintot már letettek az asztalra, mégsem érzik biztosítottnak azt, hogy gyermekük az Eötvösben folytathatja a tanulmányait szep­tembertől.

Én elmondtam neked a leg­elején, hogy akármi történik, a gyereket fel fogják venni. Ezt megbeszéltem a Moss-sal, mielőtt neked ezt mondtam. […] Ennek a módja az, és ez nem az első ilyen, hogy ő a saját hatáskörében szóbeli nélkül felveszi

– hangzik el a felvételen.

A Metropol által tegnap nyilvánosságra hozott újabb hangfelvételen egyébként azt is állítják, hogy már több mint húsz éve ez a gyakorlat, ötszázezer forintos „küszöböt” kell megugrani.

A Metropol felhívta a figyelmet arra is, hogy a budapesti elit gimnázium az élen jár a tanártüntetésekben. A korrupciós botrányba keveredett igazgató, Moss László a tanárok megbecsüléséről szólva felemelte a hangját, támogatva a demonstrációkat, de most hallgatásba menekült.

A Mediaworks megkérdezte az ügyről a pedagógus-szakszervezetek képviselőit is. Nagy Erzsébet, a tanártüntetések legfőbb szervezőjének számító PDSZ ügyvivője úgy nyilatkozott: telefonon kért segítséget, hogy mit mondjon a sajtónak az Eötvös gimnáziumot érintő botrányban. Az intézmény igazgatósága azt kérte tőle, hogy mondja azt, koholmányról van szó.

Borítókép: Botrány robbant ki az Eötvös József Gimnáziumban (Forrás: Mandiner)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.