időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Vesztegetés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség az Eötvös-botrány kapcsán

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Nemzet
2023.01.26. 16:28 2023.01.26. 17:01
Vesztegetés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség az Eötvös-botrány kapcsán

Válaszolt a Belügyminisztérium a Magyar Nemzet kérdéseire, amelyből kiderült, hogy a rendőrség már nyomoz az Eötvös József Gimnáziumban kirobbant botrány ügyében, amely szerint félmillió forint ellenében olyan gyermekeket is felvesznek, akik megbuktak az írásbeli felvételin.

Az Eötvös József Gimnáziumban kirobbant botrány után a Magyar Nemzet megkereste a Belügyminisztérium sajtóosztályát és kérdéseire az alábbi választ kapta:

„A Belügyminisztérium a médiatartalom-szolgáltatók híradásaiból értesült a kérdezett ügyről, a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el.”

Ugyanezt az információt lapunknak a rendőrség is megerősítette:

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amelynek keretében vizsgálja a sajtóban közzétett hangfelvétel tartalmát.”

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy az elit középiskola igazgatója, Moss László és a gimnáziumhoz tartozó alapítvány vezetője, Kálmán Gábor a nyolcszoros túljelentkezés ellenére is fenntart iskolai helyeket arra, hogy a pénzes szülők írásbelit elbukó gyerekei is felvételt nyerjenek, persze a megfelelő összeg befizetése után. 

Ez az összeg a hangfelvétel szerint minimum félmillió forint.

A hangfelvételen egy édesapa beszélgetése hallható az Eötvös József Gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány kuratóriumi elnökével, Kálmán Gáborral, azonban a párbeszédben többször felbukkan az iskola igazgatója, Moss László neve is. A történet lényege, hogy a fiú az Eötvös hatosztályos gimnáziumába felvételizett, ám az írásbelin nem érte el a megfelelő pontszámot. 

Ekkor fordultak a szülők Kálmán Gáborhoz, a beszélgetésből azonban úgy tűnik, hogy bár félmillió forintot már letettek az asztalra, mégsem érzik biztosítottnak azt, hogy gyermekük az Eötvösben folytathatja a tanulmányait szeptembertől.  

„Én elmondtam neked a legelején, hogy akármi történik, a gyereket fel fogják venni. Ezt megbeszéltem a Moss-sal, mielőtt neked ezt mondtam. Azt is elmondtam, hogy ezt ő úgy kell, hogy csinálja, hogy az ő nyakát ne törjék ki, mert azért neki ott van ellenzéke. Ennek a módja az, és ez nem az első ilyen, hogy ő a saját hatáskörében szóbeli nélkül felveszi” 

– derül ki a beszélgetésből, hogy miként intézik a kenőpénzes gyerekek felvételijét.

Lapunk korábban arról is beszámolt, hogy a Mediaworksnek sikerült mikrofonvégre kapnia Moss László igazgatót, aki azonban nem volt hajlandó érdemben kommentálni az ügyet, sőt a stábot arra is felszólította, hogy ne kísérjék, ne kérdezzék.

Írtunk arról is, hogy valószínűleg nem az Eötvös az egyetlen gimnázium, ahol pénzt fogadtak el a sikeres felvételiért. Az Origó információi szerint egy másik intézmény, a budapesti két tannyelvű Szabó Lőrinc általános iskola és gimnázium igazgatója is saját zsebbe kért pénzt, hogy felvegyen gyerekeket az intézménybe. 

Ő állítólag alkalmanként három-négy ezer eurót szedett be a külföldi állampolgárságú szülőktől, akik azt hitték, ez a képzési díj, pedig valójában ingyenes állami képzésről volt szó. 

 

Borítókép: Az Eötvös József Gimnázium homlokzata (Fotó: Wikipédia)

Felvételi botrány

Rajtakaptuk a PDSZ-est: az Eötvösből azt kérték tőle, mondja azt a botrányra, hogy koholmány + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.