Vesztegetés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség az Eötvös-botrány kapcsán

Válaszolt a Belügyminisztérium a Magyar Nemzet kérdéseire, amelyből kiderült, hogy a rendőrség már nyomoz az Eötvös József Gimnáziumban kirobbant botrány ügyében, amely szerint félmillió forint ellenében olyan gyermekeket is felvesznek, akik megbuktak az írásbeli felvételin.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Nemzet2023. 01. 26. 16:28
Fotó: wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eötvös József Gimnáziumban kirobbant botrány után a Magyar Nemzet megkereste a Belügyminisztérium sajtóosztályát és kérdéseire az alábbi választ kapta:

„A Belügyminisztérium a médiatartalom-szolgáltatók híradásaiból értesült a kérdezett ügyről, a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el.”

Ugyanezt az információt lapunknak a rendőrség is megerősítette:

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amelynek keretében vizsgálja a sajtóban közzétett hangfelvétel tartalmát.”

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy az elit középiskola igazgatója, Moss László és a gimnáziumhoz tartozó alapítvány vezetője, Kálmán Gábor a nyolcszoros túljelentkezés ellenére is fenntart iskolai helyeket arra, hogy a pénzes szülők írásbelit elbukó gyerekei is felvételt nyerjenek, persze a megfelelő összeg befizetése után. 

Ez az összeg a hangfelvétel szerint minimum félmillió forint.

A hangfelvételen egy édesapa beszélgetése hallható az Eötvös József Gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány kuratóriumi elnökével, Kálmán Gáborral, azonban a párbeszédben többször felbukkan az iskola igazgatója, Moss László neve is. A történet lényege, hogy a fiú az Eötvös hatosztályos gimnáziumába felvételizett, ám az írásbelin nem érte el a megfelelő pontszámot. 

Ekkor fordultak a szülők Kálmán Gáborhoz, a beszélgetésből azonban úgy tűnik, hogy bár félmillió forintot már letettek az asztalra, mégsem érzik biztosítottnak azt, hogy gyermekük az Eötvösben folytathatja a tanulmányait szeptembertől.  

„Én elmondtam neked a legelején, hogy akármi történik, a gyereket fel fogják venni. Ezt megbeszéltem a Moss-sal, mielőtt neked ezt mondtam. Azt is elmondtam, hogy ezt ő úgy kell, hogy csinálja, hogy az ő nyakát ne törjék ki, mert azért neki ott van ellenzéke. Ennek a módja az, és ez nem az első ilyen, hogy ő a saját hatáskörében szóbeli nélkül felveszi” 

– derül ki a beszélgetésből, hogy miként intézik a kenőpénzes gyerekek felvételijét.

Lapunk korábban arról is beszámolt, hogy a Mediaworksnek sikerült mikrofonvégre kapnia Moss László igazgatót, aki azonban nem volt hajlandó érdemben kommentálni az ügyet, sőt a stábot arra is felszólította, hogy ne kísérjék, ne kérdezzék.

Írtunk arról is, hogy valószínűleg nem az Eötvös az egyetlen gimnázium, ahol pénzt fogadtak el a sikeres felvételiért. Az Origó információi szerint egy másik intézmény, a budapesti két tannyelvű Szabó Lőrinc általános iskola és gimnázium igazgatója is saját zsebbe kért pénzt, hogy felvegyen gyerekeket az intézménybe. 

Ő állítólag alkalmanként három-négy ezer eurót szedett be a külföldi állampolgárságú szülőktől, akik azt hitték, ez a képzési díj, pedig valójában ingyenes állami képzésről volt szó. 

 

Borítókép: Az Eötvös József Gimnázium homlokzata (Fotó: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.