Áthelyeződhet a migránsútvonal Vas vármegyére

Nem fogja csökkenteni a magyar államhatárra nehezedő óriási migránsinváziót az, hogy január 1-jétől Horvátország védi kelet-délkelet felől az unió schengeni határát, jelentette ki a Magyar Nemzetnek Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója, aki szerint azonban a migránsok útvonala némileg módosulhat, és hazánkban Vas vármegyére nehezedhet egyre nagyobb nyomás.

2023. 01. 09. 9:00
null
Horgos, 2022. november 25. A szerb belügyminisztérium által közreadott képen szerb rendõrök állnak õrizetbe vett illegális bevándorlók mellett a Magyarország és Szerbia közötti horgosi határátkelõhely közelében 2022. november 25-én. Elõzõ este fegyveres leszámolás történt két migránscsoport között, egy 20 év körüli bevándorló férfit mellkasi lõtt sebekkel szállítottak kórházba. A Közel-Keletrõl és Afrikából érkezett migránsok többségének útvonala Szerbián át vezet az Európai Unió országaiba. MTI/AP/Szerb belügyminisztérium Fotó: Szerb belügyminisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátországnak a schengeni egyezményhez való csatlakozásával Magyarország nem lélegezhet fel: a migránsok továbbra is tömegével várhatók a nyugat balkáni útvonalon. Tudható, hogy 

Horvátország nem emel műszaki határzárat sem a szerb, sem a boszniai zöldhatárain, Szlovénia új liberális-baloldali kormánya már korábban lebontotta a műszaki határzárat a horvát–szlovén határon, ám az út csak látszólag szabad arrafelé Ausztriába.

 

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint a fenti lépések nem fogják számottevően elterelni a migránsokat, illetve az őket a nyugat-balkáni útvonalon szállító embercsempészeket a magyar határtól.

 

– Minden információ afelé mutat, hogy a jelenleg is tapasztalható migrációs nyomás továbbra is megmarad hazánk déli határain, és érezhetően nem is várható a csökkenése. 

Nap mint nap több száz illegális határátlépőt fognak el rendőreink és határvadászaink, tegyük hozzá, a polgárőrök hathatós segítségével. Az év első öt napjában kettőezernél is több migránst fogtak már el, és mivel iratok hiányában egyikük sem tudta igazolni személyazonosságát és azt, hogy honnan jött, a legtöbbjüket vissza is küldtük oda, ahol az országba szöktek 

– fejtette ki Horváth József, aki a migrációs nyomásra visszatérve kiemelte: a migránsok tömeges érkezésének annál inkább nincs vége, mivel Európa szívóereje egyre nagyobb. Várhatóan százezrek, sőt milliók indulhatnak útnak nyugat-európai országokat, elsősorban Németországot és Ausztriát megcélozva.

– Látni kell azt, hogy a Közel-Keleten, Észak-Afrikában vagy éppen Afganisztánban a társadalmi helyzet, a gazdasági helyzet folyamatosan tovább romlik. Akinek van még egy kis megtakarított pénze, vagy van olyan speciális szaktudása, amiről úgy gondolja, hogy a munkaerőpiacon Európában hasznosítani tudja – akár a szervezett bűnözői köröknél, mint a Szerbiában minap elfogott afgán különleges katonák, akár más területen –, az útra kel – részletezte Horváth József a migrációs szándékot. A biztonságpolitikai tanácsadó az afganisztáni migráns tömegek veszélyeire figyelmeztetett szombati lapunk hasábjain, kiemelten a migránsok között érkező NATO-, illetve amerikai kiképzésen átesett speciális katonákat, akik harcban edzettek és vélhetően Nyugat-Európában akarják „kamatoztatni a tudásukat”.

 

Horváth József kitért arra is, hogy a horvát schengeni csatlakozás némileg módosíthat a nyugat-balkáni útvonalon, ami jelenleg Törökország irányából a balkáni országokon át érkezik Szerbiába, ahonnan részben Románia felől, részben a Vajdaságból vezet tovább hazánkon keresztül Ausztriába. Ismertetése szerint 

a fő migránsnyomás Szerbia felől éri a magyar határt. A schengeni határváltozás, az, hogy megszűnt minden ellenőrzés a horvát–magyar határon, várhatóan nem sokat fog változtatni az eddigi útvonalon.

 

Horvátország Bosznia felé már csak történelmi okok miatt is, de erősen őrzi a határt, csak úgy, mint Szerbia felé. Azok a migránsok, akik e két ország felől szöknek be Horvátországba, nem kizárt, hogy utána Magyarország felé visszakanyarodnak, hiszen a legközelebbi útvonal Bécs és Ausztria felé továbbra is hazánkon át vezet. Ausztria a szlovéniai határát nagyon erősen védi. 

Így nem zárható ki, és fel kell készülnünk rá, hogy Horvátországból, sőt Szlovéniából Ausztria felé Magyarországon, elsősorban Vas vármegyén keresztül közvetlenül próbálkoznak majd továbbmenni Ausztriába, majd Németországba.

Lapunk Vas vármegyei polgárőröktől is értesült arról, hogy az ünnepek táján és idén az első héten érezhetően máris megnövekedett a migránsok száma a vármegyében: naponta fognak el kisebb-nagyobb csoportokat. Így például január 3-án Szombathelyen egy magyar forgalmi rendszámú gépkocsival menekült egy embercsempész. A járműben végül a szír sofőrt és 18, magát szírnek, töröknek, marokkóinak mondó migránst fogtak el. Január 5-én pedig Szombathely határában, a 87-es számú főúton tartóztattak fel magukat töröknek mondó migránsokat egy lengyel rendszámú autóban, amit azeri embercsempész vezetett.

Borítókép: a szerb rendőrség felvételén szerb rendőrök elfogott illegális migránsokat őriznek valahol Szabadka határában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.