Az EP elnöke is kezdeményezte a két szocialista képviselő mentelmi jogának felfüggesztését

Marc Tarabella és Andrea Cozzolino ellen a belga rendőrség kérvényezte az eljárás megindítását, mivel mindketten érintettek az Eva Kaili nevével fémjelzett vesztegetési botrányban.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 01. 16. 20:34
KAILI, Eva
Brüsszel, 2022. december 13. 2022. december 7-én az Európai Unió Irodalmi Díjának brüsszeli átadási ünnepségén készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselõrõl, az Európai Parlament alelnökérõl, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/AP/Európai Parlament Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Január 16-án az Európai Parlament elnök asszonya, Roberta Metsola kezdeményezte az intézmény sosem látott korrupciós botrányában érintett két szocialista képviselő mentelmi jogának felfüggesztését – adta hírül közösségi oldalán az Alapjogokért Központ. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a DK-val és MSZP-vel közös Szocialisták és Demokraták frakcióhoz tartozó belga Marc Tarabella és olasz Andrea Cozzolino esetében a belga rendőrség kérvényezte az eljárás megindítását, mivel mindketten érintettek az Eva Kaili nevével fémjelzett vesztegetési botrányban.

A görög baloldali politikusnő esetében a kiadatási eljárásra nem volt szükség, mivel tetten érték: rengeteg, vesztegetésből származó készpénzt találtak a lakásán, és így azóta is előzetes letartóztatásban van a szintén érintett élettársával együtt. Hozzá hasonlóan börtönben várja az ügy folytatását az olasz Antonio Panzeri, aki 2019 óta nem tagja az EP-nek, így mentelmi joga sincs – emlékeztettek bejegyzésükben. 

Az Alapjogokért Központ az ügy folytatásával kapcsolatosan azt vetítette elő, hogy amennyiben sikerül tartani a hosszas és bonyolult felfüggesztési eljárás határidőit, február 13-ára lehet legkorábban vége az eljárásnak. 

Szerencse, hogy Metsola elnök asszony „elsőbbséget” kért az ügy számára; csak remélni lehet, hogy ezen idő alatt nem tűnnek el úgy bizonyítékok, mint korábban Ursula von der Leyen bizottsági elnök asszony esetében – jegyezték meg a bejegyzésben. 

A belga rendőrség szerint ugyanakkor mindez 

csak a jéghegy csúcsa.

Vajon kezdhetnek a hazai dollárbaloldal képviselői is izzadni? Köztük a Kailivel fenntartott kapcsolatát letagadó Ujhelyi István, aki elfelejtette, hogy közösen konferenciázgatott a súlyos korrupciós ügybe belebukott szocialista alelnökkel, vagy éppen a Külkapcsolatok Európai Tanácsa nevű Soros-szervezetben Kailivel együtt dolgozó Dobrev Klára – zárta bejegyzését a központ.

Borítókép: Eva Kaili (Fotó: MTI/AP/Európai Parlament)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.