Erdő Péter: Időt kell szánni a találkozásra Krisztussal

Jézus azt várja, hogy minden ember iránt olyan szeretettel legyünk, amilyennel neki tartozunk.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 15. 22:36
ERDÕ Péter
Budapest, 2023. január 15. Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján Budapesten, a Kálvin téri református templomban 2023. január 15-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A másik emberrel találkozva magával Jézussal találkozunk, aki várja válaszunkat

 – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este Budapesten, a Kálvin téri református templomban.

A bíboros kiemelte: Jézus azt várja, hogy minden ember iránt olyan szeretettel legyünk, amilyennel neki tartozunk.

Erdő Péter szerint nagyon szegény annak az embernek az élete, aki csak a saját pillanatában él, csak saját életkorának és élethelyzetének szemszögéből nézi a világot, elmerülve napi feladataiban.

Kiemelte nem szabad elkerülni az öregeket és a betegeket, vállalni kell és szeretettel körbevenni a gyermekeket. 

Arról is beszélt a bíboros: a teljes élethez szükség van arra, hogy Jézus elkezdjen uralkodni a szívünkben, újra kérni kell őt, hogy vegyük észre a helyzeteket, amikor szól hozzánk, amikor vár tőlünk valamit.

Erdő Péter azt is leszögezte: rendszeresen időt kell szánni a találkozásra Krisztussal, hogy az ő szempontjai érvényesülhessenek az életünkben és Jézus az utolsó ítéletkor a jobbjára állíthasson bennünket. 

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke arról beszélt: 

csak akkor hiteles a mai istentisztelet és az ökumenikus imahét, ha azon „szót emelünk az üldözöttekért, a szenvedőkért, az elesettekért”. 

Mint mondta, a hétköznapokon is tanúskodnunk kell Istenről. 

A résztvevők az istentisztelet végén közösen imádkoztak az üldözött keresztényekért, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) közös programsorozatának kezdőnapja ugyanis 2018-tól egyben az üldözött keresztényekért imádkozás vasárnapja is.

A szertartáson jelen volt Novák Katalin köztársasági elnök és Nagy István agrárminiszter is. 

ERDÕ Péter
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján Budapesten, a Kálvin téri református templomban
Fotó: MTI/Mónus Márton

Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Az esemény Magyarországon több évtizedes hagyományra tekint vissza.

Borítókép: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján Budapesten, a Kálvin téri református templomban 2023. január 15-én. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.