Kármentesítés kezdődik Taszáron

Megtisztítják az egykori, taszári repülőtér területét a Környezeti és energiahatékonysági operatív programban. A Honvédelmi Minisztérium irányításával zajló munkálatok – amelyeket összesen 4,1 milliárd forint vissza nem térítendő forrásból valósulnak meg – várhatóan 2023 végéig befejeződnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 16. 17:58
null
20160926 Taszár Polgári terminál, a taszári amerikai légibázis területén, de soha nem hazsnálták. Fotó: Lang Róbert Somogyi Hírlap Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katonai repülőtér területén két üzemanyagtelep szolgálta ki a közúti és vasúti üzemanyag beszállítását, lefejtését, szétosztását, ugyanitt föld alatti tartályokban tároltak benzint, gázolajat és kerozint. 

A tárolótartályok műszaki állapota az idők során leromlott, a bennük tárolt szénhidrogén pedig szennyezte a talajt és a talajvizet 

– tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium, amely a Somogy vármegyei Taszáron kezdte meg az egykori honvédségi területek kármentesítését. 

A tervezés és az előkészítés még 2019-ben kezdődött, majd 2021 közepétől kezdetét vette a szennyezett terület kármentesítése. A program – amely az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával összesen 4,1 milliárd forint vissza nem térítendő forrásból valósul meg – várhatóan 2023 végén zárul. 

A tartálybontás után a szénhidrogénnel átitatott talajt kitermelték és a repülőtér kifutópályájára terítették, ahol a későbbiekben mikrobiológiai lebontással tisztítják meg. A nyitott munkagödrökből a szennyezett talajvizet mobil víztisztító berendezéssel kivezetik és a Taszári-vízfolyásba vezetik. Ezután a megtisztított talajt visszatöltik, humuszt terítenek rá és füvesítik a területet. Végül talajvízfigyelő kutakat alakítanak ki, amelyek célja a kármentesítés hatékonyságának nyomon követése szabályos időközönként vízmintavétellel és laboratóriumi vizsgálattal. 

A Honvédelmi Minisztérium szerint a környezet védelme és a környezettudatosság elválaszthatatlan a mai modern haderő képétől, ezért a környezetvédelmi programokat a haderő fejlesztésével párhuzamosan végzik. 

A tárca a Környezeti és energiahatékonysági operatív programban a taszári mellett jelenleg további három kármentesítési KEHOP-programot is koordinál országszerte, 2007 és 2015 közötti pedig öt helyszínen végzett kármentesítési munkálatokat, hozzájárulva a felszíni és felszín alatti vizeink állapotának javításához.

Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tavaly nyáron adták át a több évtizednyi katonai hulladéktól megtisztított esztergomi Strázsa-hegyet, valamint a közeli katonai lőteret is kármentesítették. Ismert, hogy 1956-tól szovjetek állomásoztak a területen, majd a rendszerváltás után a hegy és környéke állami tulajdonba került, 1997-ben pedig a Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként országos védettségre tett szert. 

Borítókép: Polgári terminál a taszári amerikai légibázis területén (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)
 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.