Két hét múlva jön az ítélet a Vizoviczki Lászlóhoz kapcsolódó rendőri korrupciós ügyben

Valamennyi vádlott szabadlábon várja az egyik legsúlyosabb, rendőr főtiszteket is érintő vesztegetési ügyben a február 9-i ítélethirdetést. A Fővárosi Törvényszéken kilenc év tárgyalás és a botrány kirobbanása után több mint tíz évvel az éjszaka urának mondott Vizoviczki László által megvesztegetett egykori rendőrök állnak bíróság elé a monstre perben. A peranyag 66 ezer oldalnyi, ebből 47 ezer titkos irat, háromszáz tanút hallgattak meg és 210 órányi hang- és képfelvétel is rendelkezésre áll.

2023. 01. 25. 18:13
Vizoviczki László
Budapest, 2017. április 24. Vizoviczki László az utolsó szó jogán készül felszólalni az ellene és 33 társa ellen milliárdos nagyságrendű vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás vádjával indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2017. április 24-én. Ezen a napon a 34 vádlott utolsó szó jogán előadott felszólalását követően kerülhet sor az ítélethirdetésre. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrázta a rendőrség teljes testületét és a közvéleményt a csaknem tizenegy éve kirobbant botrány, miszerint az éjszaka császárának is mondott diszkópápa, Vizoviczki László magas beosztású tiszteket és főtiszteket vesztegetett meg vám- és pénzügyőrök, katasztrófavédők és más hivatalos személyek mellett. 

A testület kivetette magából az akkor még gyanúsítottakat, akik mára vádlottak, illetve néhányan már jogerősen elítéltek.

 

A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján 2012 február­jában kezdődött, majd május 31-én őrizetbe vették Vizoviczkit, a testőrét, Varga Istvánt (ő a koronatanú), valamint Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét és Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét. 2012. június elején kattant a bilincs Gulyás Imrének, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya egykori vezetőjének és Koblencz Attilának, a BRFK volt felderítő nyomozójának csuklóján. 

Vizoviczki és hét, a közvélemény számára ma még ismeretlen vádlott-társa kivételével mindenki tagadja ma is, hogy bűncselekményt követett volna el.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat Vizoviczki László és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX. rendű terheltek vonatkozásában már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást. 

Vizoviczki László hét év fegyházat kapott jogerősen, a büntetését teljes egészében le kell töltenie. A 33 mil­liárd forintos költségvetési csalás miatt kapott hét év, szintén teljes egészében letöltendő fegyházbüntetéséből hátralévőt is beleszámítva Vizoviczki csak 2030-ban szabadulhat. Összesen 14 évet fog végül fegyházban tölteni.

Vizoviczki teljes körű, részletes feltáró vallomása nem jött jól a még mindig tagadó volt főtiszteknek, akikre nemcsak az egykori diszkópápa tett terhelő vallomást, hanem egy sor egyéb bizonyíték is rendelkezésre áll. A vádban szereplő bűncselekmények felső büntetési határa 15 év fegyház, és várható, hogy a felső büntetéshez közeli szabadságvesztést fog rájuk kiszabni a hadbíró.

 

A monstre per egyébként végig zárt ajtók mögött zajlik és tart jelenleg is. Az elsőfokú ítélet rendelkező része hangozhat csak el nyilvánosan, az ítélet indoklása már szintén titkos lesz. Az ítélet rendelkező részének nyilvános kihirdetése február 9-én 10 órakor lesz, hacsak ismét nem merül fel akadályoztató tényező. Eredetileg  holnap, azaz január 26-án hirdették volna ki a rendelkező részt, ám napolni kellett, úgy tudjuk, technikai hiba miatt marad el a csütörtöki ítélethirdetés.

 

Monstre per

A Fővárosi Törvényszéken 2015. január 14-én kezdődött tárgyalássorozatban az első 87 tárgyalási napot követően – az eljáró tanács elnökének betegsége miatt – elölről kellett kezdeni az eljárást, amelyben 2019. november 5-től jelen közlemény kiadásának időpontjáig a bíróság mindösszesen 240 tárgyalási napot tűzött ki – ezek közül azonban a pandémia és egyéb egészségügyi okok miatt 77, végső soron egy teljes tárgyalási évnyi tárgyalás elmaradt. Az elölről kezdett eljárásban megtartott tárgyalások száma tehát 163. A több mint 66 ezer oldalt kitevő peranyag része a titkos információgyűjtés és a titkos adatszerzés során keletkezett több mint 47 ezer bizonyíték. Az összesen körülbelül 210 órányi hang- és képfelvétel lejátszása, valamint az sms-ek felolvasása az eljárásban 38 tárgyalási napot vett igénybe. A mintegy háromszáz tanú kihallgatása és vallomásaik felolvasása száz tárgyalási napon keresztül tartott. A „koronatanú” kihallgatása – akinek nyomozati vallomása mintegy kétezer (!) oldal – az első eljárásban 28, az elölről kezdett eljárásban tíz, összesen tehát 38 tárgyalási napot vett igénybe. Volt olyan vádlott, aki hét tárgyalási napon keresztül tett vallomást. Az ügyben összesen 66 orvos-, adó- és könyv-, fegyver-, informatikai, közgazdász- és nyelvészszakértői, illetve szaktanácsadói véleményt, jelentést szerzett be a bíróság. 

Borítókép: Vizoviczki László az utolsó szó jogán szólal fel a 33 milliárdos ügyében 2017-ben (Fotó: Szigetváry Zsolt)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.