Tíz év után ítéletet hirdetnek a magyar kriminalisztika egyik legsúlyosabb rendőri korrupciós perében

Január 26-án ítéletet hirdetnek azoknak a volt rendőri vezetőknek az ügyében, akiket a vád szerint a Hajógyári-sziget egykori ura, Vizoviczki László korrumpált. A diszkópápa sokáig tagadásban volt, ám végül elismerte, hogy évekig milliós összegekkel fizetett le több főrendőrt. Vizoviczki mindezekért hét évet kapott jogerősen.

Pámer Dávid
2023. 01. 17. 15:00
Vizoviczki László
Budapest, 2017. április 24. Vizoviczki László készül az utolsó szó jogán felszólalására az ellene és 33 társa ellen milliárdos nagyságrendû vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás vádjával indult büntetõper tárgyalásán a Fõvárosi Törvényszéken 2017. április 24-én. Ezen a napon a 34 vádlott utolsó szó jogán elõadott felszólalását követõen kerülhet sor az ítélethirdetésre. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a bíróság korábbi tájékoztatása szerint már tavaly októberben ítélet kellett volna hirdetni azoknak a volt főrendőröknek az ügyében, akiket a vád szerint az alvilág egyik hírhedt ura, Vizoviczki László milliós összegekkel lefizetett, erre végül jövő héten kerül sor. A Fővárosi Törvényszék szóvivője, Szabó József Tamás megkeresésünkre azt közölte, hogy az első fokú döntés kihirdetésének időpontja január 26-a. Mivel a per titkosított, ezért csak a rendelkező rész lesz nyilvános, az ítélet indokolása zárt ajtók mögött zajlik majd.

Vizoviczkit és több, kulcspozícióban lévő rendőri vezetőt több mint tíz éve, 2012. május 31-én, illetve június elején vették őrizetbe a hatóságok. A Hajógyári-sziget urán kívül bilincs kattant például a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetője, az NNI speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori irányítója, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetője, valamint a BRFK volt felderítő nyomozója csuklóján is.

Az eljárás azért indult, mert felmerült a gyanú, hogy a diszkócsászár milliós összegeket fizetett azért, hogy bűnügyi információkhoz jusson, illetve elérte, hogy szórakozóhelyeit ne zargassák a hatóságok, konkurensei diszkóit viszont razziákkal lehetetlenítsék el. 

A Vizoviczki elleni nyomozás a rendőrség belső elhárításaként is működő Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF). A diszkócsászár, több egykori főrendőr és társaik ügyében többek között bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. A vesztegetéses eljárásban huszonkét vádlott, köztük hét volt rendőrtiszt – öten vezető beosztású volt rendőrfőtisztek –, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő szerepelt. 

Vizoviczkiék korrupciós perét 2015. január 14-én zárt eljárásban kezdte tárgyalni a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa, ám évekkel később egy bírócsere történt, és a rendszerváltás óta legsúlyosabb rendőri korrupciós büntetőügy a fővárosba került. 

A vesztegetési ügyhöz hozzátartozik az is, hogy több korábbi érintett is megúszta az eljárást, többek között az a 61 belvárosi rendőr, akiknél ugyancsak azt vizsgálták, hogy kenőpénzekért hozzájárultak-e Vizoviczki szórakozóhelyeinek sikeres működéséhez. Ezekben az ügyekben 2015-ben bizonyítottság hiánya, illetve elévülés miatt megszüntették a nyomozást.

A diszkópápa sokáig tagadásban volt, végül 2019 őszén a bíróságon a vádiratban felsorolt bizonyítékokat elfogadva beismerte a bűnösségét, így elismerte azt is, hogy rendőröket vesztegetett meg. Mindezekért hét év szabadságvesztésre ítélték. A rendőri vezetők tagadták bűnösségüket.

Vizoviczki emellett bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt szintén hét évet kapott jogerősen, a vád és az ítélet szerint a diszkópápa a kétezres évek közepére több éjszakai szórakozóhelyen szerzett befolyást Budapesten, legális, illetve illegális eszközökkel átvette több mulató, valamint több, a Hajógyári-sziget területén található vendéglátóipari egység üzemeltetését. 

Az erőszakos, illetve egyéb úton megszerzett diszkók, bárok, mulatók a hatóság által vizsgált, 2010 és 2012 közötti időszakban több száz milliós bevételre tettek szert, azonban Vizoviczki utasítására megtévesztették az adóhatóságot, és a tényleges jövedelemnek csak egy részét vallották be.

Vizoviczki mindkét ügyében szerette volna elkerülni a vádemelést, ezért baloldali politikusok fejét ígérte az ügyészségnek, továbbá egyik kihallgatásán azzal is „fenyegetőzött”, hogy a másik politikai oldal szennyesét is kiteregeti, ha nem egyeznek meg. Az alku végül nem köttetett meg, Vizoviczki ellen vádat emeltek, majd a bíróság jogerősen is elítélte.

Borítókép: Vizoviczki László, a diszkópápa (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.