Iskolai szexbotrány: a magánélet sérthetetlensége mögé bújt az elkövető

Az iskolák vezetői nem tehetnek semmit, nem feladatuk ellenőrizni a kollégák közösségi oldalain megosztott tartalmakat, mert az megsértené a magánélethez fűződő alapvető jogokat – fogalmazott lapunknak Tamás Ilona, az Észak-budapesti Tankerületi Központ igazgatója a pedagógiai asszisztens szexbotrányával összefüggésben.

2023. 02. 17. 10:32
Bite Zsolt Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy egy munkáltató töröltesse egy munkavállaló magánjellegű közösségi oldalait fogalmazott lapunknak Tamás Ilona. Az Észak-budapesti Tankerületi Központ tankerületi igazgatója hozzátette: 

Az intézmény vezetőinek nem tartozik a feladataik közé, hogy ellenőrizzék a munkavállalók közösségi oldalait. Ez a hatályos jogszabályok szerint sértené a magánélethez fűződő alapvetőt jogokat.

A tankerületi igazgató arról is beszélt, hogy az iskolákban alkalmazott pedagógusok esetében nincs semmilyen pszichológiai alkalmassági vizsga vagy elbeszélgetés, kizárólag a munkakör betöltéséhez szükséges végzettséget és szakmai tapasztalatot nézik az intézményvezetők egy alkalmazott felvételénél. – A Krúdy Gyula Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetője a megnevezett pedagógiai asszisztensről érkező panaszokat követően külön értekezleten tájékoztatta a szülőket. Az intézményvezető ezt követően jelzett a Tankerületi Központnak, és segítette az ügy kivizsgálását, ami alapján február 13-án rendkívüli felmentéssel megszüntettem B. Zsolt jogviszonyát – emlékeztetett Tamás Ilona.

Ezzel szemben a szülők úgy vélik, az igazgatónő már csak a botrány kirobbanása után tett lépéseket, holott hosszú ideje tudomása volt arról, hogy B. Zsolt milyen tartalmakat oszt meg a TikTok-csatornáján. 

A PestiSrácok cikke szerint egy SZMK-s megbeszélést követően a szülők szerettek volna beszélni a tanársegéddel kapcsolatos aggályaikról, amire az igazgatónő úgy reagált: több alkalommal is beszélt már a tanárral, mert ő is szembesült a videókkal, és bár kérte, hogy törölje le ezeket, nem tette meg. Amíg súlyosabb problémát nem tapasztal, addig nem tesz lépéseket az ügyben. 

Így B. Zsolt gond nélkül folytathatta a munkáját. De mi a feladata egészen pontosan egy pedagógiai asszisztensnek? Az egyik felnőttképzéseket szervező intézmény leírása szerint a tanfolyamot teljesítők óvodákban és iskolákban, valamint gyermek - és lakásotthonokban egyaránt dolgozhatnak. Feladatai sokszínűek lehetnek: főképp egy felsőfokú végzettségű szakember munkáját készíti elő, így közreműködik a gyerekek tanítási óráinak előkészítésében, a tanórákra vagy az ebédlőbe való kíséretben segít. A képzésről szóló tájékoztató arra is kitér, a pedagógiai asszisztens különös figyelmet fordít a hátrányos szociokulturális környezetből érkező gyermekekre, miközben pedagógiai, pszichológiai és szociológiai ismereteit alkalmazza. Kérdés, B. Zsolt, mire használta fel ezeket az ismereteit.

 

Borítókép: B. Zsolt (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.