Drága és életveszélyes mulatság a Balaton jegére lépni

Mindenkit a szabályok betartására kérnek a rendőrök.

Magyar Nemzet
Forrás: Police.hu2023. 02. 10. 10:02
null
Siófok, 2023. február 8. A drónnal készült képen jég látható a Balatonon Siófoknál 2023. február 8-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár 150 ezer forint pénzbírsággal is sújthatják azokat, akik a figyelmeztetés és a szabályok ellenére a Balaton jegére lépnek – figyelmeztet a rendőrség, hangsúlyozva, hogy a Balaton partjának egyes részein és a kikötőkben kialakult jég a közlekedésre, valamint a sportolásra is alkalmatlan. 

Mint írták, a jég 3–7 centiméter vastagságú, bizonytalan szerkezetű, 10 centiméter alatt életveszélyes lehet rálépni. Arra is felhívták a figyelmet, hogy valószínűleg a következő napokban sem fog befagyni, inkább az olvadás lesz jellemző, talán el is tűnik a jég a part menti sávokból. 

A rendőrök fokozottan fogják ellenőrizni, hogy betartják-e az emberek a jégen tartózkodás szabályait. A szabályszegőket rajtuk kívül a közterület-felügyelők, a halászati őrök és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv ügyintézői is figyelmeztethetik, de ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy szabálysértési eljárás indítása mellett akár 150 ezer forint pénzbírsággal is sújthatják. 
Kitértek arra is, hogy jeges vízből mentett embert nem szabad azonnal túlfűtött, meleg helyre vinni, a jeges ruházatától megszabadítva fokozatosan kell felmelegíteni, és ajánlott orvost hívni. 

A szabad vizek jegén tartózkodni tilos éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, továbbá járművel, kivéve, ha biztonságos a munkavégzés. Ezenkívül kikötőkben és veszteglőhelyeken, valamint folyóvizeken és azok mellékágain is tilos tartózkodni – írták.

Borítókép: A drónnal készült képen jég látható a Balatonon Siófoknál 2023. február 8-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.