Karácsony egymillió forintos beszéde

Közel két napot vonatozott, legalább négy éjszakát töltött a nem éppen olcsó szállodáiról híres Brüsszelben múlt héten a főpolgármester, hogy egy rövid beszédet elmondhasson azok társaságában, akik saját bevallásuk szerint is valótlanságokat terjesztenek Magyarországról, ráadásul mindez több mint egymillió forintjába került a fővárosnak. Mint ismert, Karácsony Gergely egy brüsszeli konferencián ostorozta a magyar kormányt és követelt erélyesebb fellépést hazánkkal szemben – a jogállamiságra hivatkozva.

2023. 02. 15. 5:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapestre háruló költség több mint egymillió forint (2810 euró) volt – derült ki a múlt heti Cities for the rule of law (Városok a jogállamiságért) elnevezésű konferenciával kapcsolatban kikért közérdekű adatigénylésünkre adott válaszból, amelyet a Városháza küldött meg lapunknak az esemény után egy héttel. 

Kirakatspórolás 

Mint ismert, múlt kedden rendezték meg a belga fővárosban azt a konferenciát, amelyen részt vett Budapest főpolgármestere azokkal az uniós politikusokkal, akik előszeretettel támadják hazánkat. Az esemény előtt már napokkal, szombaton vonattal utazott a belga fővárosba Budapest első embere, amiről a Facebook-oldalára feltöltött fényképpel számolt be. 

Karácsony Gergely a posztjában úgy fogalmazott, hogy mivel vonattal utazott, spórolt néhány mázsa szén-dioxidot a bolygónak és egy kis pénzt az önkormányzatnak. 

Viszont mint lapunk is megírta, ez a spórolás eléggé elhanyagolható összegű, mivel átszállás nélkül a Budapest–Brüsszel repülőjegy, ami a visszautat is magában foglalja, jellemzően hetven-nyolcvan ezer forint közötti összegbe kerül. Ugyanakkor már negyvenezer forint körüli összegért is el lehet jutni a belga fővárosba, a legolcsóbb, last minute repülőjegyek már 11 ezer forintért is elérhetők. Eközben a legolcsóbb vonatjegy ára 22 800 forint, a visszaúttal együtt pedig 45 600 forintot kell fizetni egy Budapest–Brüsszel–Budapest távon. 

Amúgy pedig egyetlen tonna üvegházhatású gázt sem spórol a Párbeszéd politikusa, mivel nélküle is elindultak a két főváros közötti, menetrend szerinti repülőjáratok.

Egyébként az egész út vélhetően több mint négy napig tartott a főpolgármesternek, hiszen úgy tudni, hogy még a múlt keddi, Brüsszelből érkező repülőjáratokon sem volt ott Karácsony, így vélhetően további egy estét töltött a belga fővárosban. 

A brüsszeli iroda

Az említett rendezvényen részt vett Karácsony Gergely elvtársa, a korábban Párbeszédben politizáló Jávor Benedek is. A magyar főváros brüsszeli irodavezetőjéről – szintén közérdekű adatigénylés alapján – megtudtuk, hogy a Budapest brüsszeli képviselete részére bérelt irodahelyiségek működésével kapcsolatos költségek között szerepel a 24 000 eurós (több mint kilencmillió forint) éves bérleti díj, a hatezer eurós (kétmillió-kétszázezer forint) éves közösköltség-előleg, a Brüsszel városának megfizetendő ingatlanadó (ami 2022-ben 3572 euró volt), a biztosítási költség (ami egy évre 325 euró), valamint a 12 000 eurós (négymillió-ötszázezer forint) összegű bérleti garancia, mely összeget az irodabérleti szerződés lejártakor a bérlő részére visszafizetnek. 

Továbbá a képviselet munkatársai 2022-es telefonköltsége összesen 3192 euró (egymillió-kétszázezer forint) volt. 

A képviselőről korábban megírtuk, hogy ugyan nem tanácsadó, de jelentős pénzhez jut a baloldali vezetésnek köszönhetően, hiszen havonta 990 ezer forintért vezeti a főváros brüsszeli irodáját. Hogy milyen egyéb juttatásokat (lakhatás, utazás, ruhapénz stb.) kap az irodavezető, az nem derült ki a tájékoztatásból. 

Hazugságok a konferencián

Mint azt már megírtuk: a brüsszeli konferencián felszólalt Karácsony Gergely főpolgármester is. A 45 perces panelbeszélgetésbe ékelt felszólalásában úgy fogalmazott, Magyarország nagyon messze áll azon elvárások megvalósításától, amelyeket az Európai Unió a csatlakozni vágyó országoktól is elvár. 

Karácsony Gergely a jogállamiság védelmében létrehozott eszközök erősítését követelte a rendezvényen. 

Szerinte a városok támadásoknak vannak kitéve egyebek mellett az uniós források kiutalásának visszatartásával. Úgy vélte, mivel ezek a városok a működésük határaihoz értek, a jogállamiság helyreállításának nemcsak elméleti, hanem gyakorlati jelentősége van. Hozzátette: ezért is szükséges az európai fővárosok együttműködése az uniós források helyi szintű elosztása érdekében.

Az eseményen felszólalt többek között az a Gwendoline Delbos-Corfield  francia EP-képviselő, aki egyben a magyarországi jogállamisággal foglalkozó jelentéstevő is. 

A politikus először úgy fogalmazott, hogy Magyarország konkrét veszélyt jelent az Európai Unió számára. Szavai szerint köztudott, hogy a magyar titkosszolgálatok szivárogtatnak Oroszországnak, továbbá élen járnak a hamis hírek terjesztésében, a hírek cenzúrázásában, és a lakosság körében félelmet keltenek. Emlékeztetett arra is, hogy vezetésével szeptemberben jelentést fogadott el az Európai Parlament, amely szerint az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, az ország többé nem tekinthető teljes mértékben demokráciának. Később már kvázi visszavonta a saját beszédét. – Pontatlanul fogalmaztam, amikor az említett szivárogtatást említettem, amellyel kapcsolatban semmiféle bizonyítékom nincs, és remélem, hogy nem is ez a helyzet – fogalmazott később Delbos-Corfield.

Válogatott társaság

Eva Kaili, az Európai Parlament letartóztatásban lévő, leváltott szocialista alelnöke is ott volt 2022 februárjában azon a biztonságpolitikai müncheni konferencián, amelyen Alexander Soros, a milliárdos spekuláns, Soros György fia, Korányi Dávid, a külföldi kampánytámogatások Magyarországra juttatásában kulcsszerepet játszó háttérember, valamint Karácsony Gergely főpolgármester is megjelent. Abban az időben ugyanakkor Márki-Zay Péter is Németországba látogatott. Egyébként a Soros-bizalmasoktól hemzsegő müncheni összejövetel után néhány nappal indultak meg a külföldi pénzek utalásai a magyar ellenzék számláira. 

Borítókép: A főpolgármester beszédében a jogállamiságért aggódott, de a nyílt hazugságokat csendben hallgatta (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.