időjárás 20°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint erkölcsileg nagyon aggályos ez a viselkedés

Bácskai Balázs
2023.02.13. 19:44 2023.02.16. 15:22
A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint erkölcsileg nagyon aggályos ez a viselkedés

A köznevelési intézmény dolgozóinak a diákok fejlődésének elősegítése a feladata, így bár jogilag nem, de erkölcsileg számonkérhető a diákjával szexuális kapcsolatot létesítő pedagógiai asszisztens magatartása – mondta kérdésünkre a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter. A vezető szerint a diákjával szexuális kapcsolatot létesítő pedagógus felelőtlenségét az is mutatja, hogy azzal védekezve tett közzé vetkőzős videókat, hogy ahhoz nem férnek hozzá 18 év alattiak. Ám ez manapság már könnyen megkerülhető.

 – Nekünk, akik köznevelési intézményben dolgozunk, a gyerekek mindenekfelett álló érdekének képviselete, valamint a testi-lelki fejlődésük elősegítése a legfontosabb feladatunk – nyilatkozta lapunknak a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, Horváth Péter azzal kapcsolatban, hogy egy azóta kirúgott pedagógiai asszisztens azzal kérkedett a világhálóra feltöltött videóiban: 15 éves szeretője van.

Az NPK elnöke elmondta, hogy tudomása szerint jogi értelemben nem számonkérhető a diákjával szexuális kapcsolatot létesítő pedagógiai asszisztens, a Krúdy Gyula Angol–Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógiai asszisztense, akit a botrány kirobbanása után, a hétfői napon kirúgott állásából az Észak-budapesti Tankerületi Központ.

– Ellenben erkölcsi értelemben teljes mértékben felelőtlennek tartom ezt a viselkedést – szögezte le Horváth Péter. Hozzátette: 

a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexe szerint a munkánk során a növendékeinkkel, a tanítványainkkal a szerephatárokon belül kell maradnunk.

Horváth Péter arról is beszélt, hogy egy 15 éves diáknak „nyilvánvalóan nagyon kevés vagy akár nincs is tapasztalata szerelmi téren”, nem alakultak még ki nála a felnőtteknél meglévő védelmi mechanizmusok, így egy ilyen aszimmetrikus kapcsolat jellemzően a gyermek sérülésével jár. 

Visszaélni egy olyan helyzettel, amikor a befolyásolási képességeink sokkal nagyobbak, erkölcsileg nagyon aggályos és kifogásolható

– mutatott rá a pedagógus.

Borítókép: A diákjával szexuális kapcsolatot létesítő pedagógiai asszisztens (Fotó: Facebook)

Iskolai szexbotrány

Vizsgálatot indított a köznevelési és szakképzési intézményekben az ombudsman

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.