Veszélybe kerülhet az energetikai fejlesztésekre elnyert támogatás

Ha nem sikerül megfelelő ütemben, határidőre lefolytatni Nagykanizsán az 1,3 milliárd forintos energetikai fejlesztések közbeszerzési eljárásait, és a beruházásokat nem fejezik be még ebben az évben, akkor a város elbukja a pályázaton elnyert támogatást. Balogh László polgármester szerint az energetikai fejlesztések lebonyolításának sikere a baloldali többség által kinevezett ügyvezetőn múlik.

2023. 02. 28. 15:25
null
Forrás: Facebook/Balogh László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre jobban aggódik Balogh László, Nagykanizsa polgármestere, hogy a város elbukja az intézményeik energetikai korszerűsítésére nyert 1,3 milliárd forint összegű pályázati forrást a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője hibájából, akit korábban a közgyűlés balliberális többsége nevezett ki az önkormányzati cég élére. Mint korábban megírtuk, Nagykanizsán 2019 őszén az a helyzet állt elő, hogy Balogh László (Fidesz–KDNP) nyerte el a polgármesteri széket, de a közgyűlésben a baloldalnak sikerült szűk többséget szereznie. Ezt felhasználva évek óta erősen korlátozzák a jobboldali polgármester működését.

Nagykanizsa első embere szerint az energetikai korszerűsítésére elnyert pályázati források azért kerülhetnek veszélybe, mert egyes közbeszerzési eljárásokat nem vagy nem megfelelően írtak ki és bonyolítottak le, és emiatt a városnak bírságot is kellett fizetnie.

Balogh László úgy véli: Czirákiné Pakulár Judit ügyvezető arra is alkalmatlan, hogy az előző, polgári városvezetés által elnyert pályázati támogatásokat megfelelően felhasználja.

Az energetikai fejlesztés összesen tizenegy intézményt érintene, többek között a Batthyány Lajos Gimnáziumot, de nagy gond, hogy ezek közül háromra még ki sem írták a közbeszerzést, ami már önmagában veszélyeztetheti a projekt teljes megvalósulást. A többi épület esetében ez megtörtént, az ajánlatok elbírálása folyamatban van, de a város vezetése ezek sorsáról nem igazán tud semmit. Márpedig az idő egyre inkább sürget, mert a projekt elszámolási határideje 2023. november 30.

Azt nem tudni, hogy a tizenegy intézményből háromra miért nem írtak ki közbeszerzést, pedig a fejlesztés ezek esetében is nagyon indokolt lenne. Van olyan intézmény, például a kertvárosi tagóvoda, ahol már épületrészt is be kellett zárni a beázások miatt. Gondot jelent azt is, hogy fogalmunk nincs, a fejlesztésekhez pontosan mennyi saját forrást kell hozzátenni, kétségesnek tartom, hogy az összeg elegendő lesz, amit korábban Czirákiné Pakulár Judit ügyvezető jelzett nekem

– mutatott rá Balogh László.

Nagykanizsa polgármestere lapunknak elmondta, tekintettel arra, hogy a közgyűlés balliberális többsége korábban a legtöbb hatáskörét elvonta, nem sok mindent tud tenni az ügyben.

Ha levélben kérek tájékoztatást, akkor az ügyvezető kitérő válaszokat ad. Az aggodalmaimat tudom csak megfogalmazni, és ezúton is arra kérem a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetőjét, hogy végezze felelősségteljesen a munkáját, és tegyen meg mindent az energetikai fejlesztések sikeres megvalósításáért

– hangsúlyozta Balogh László. Hozzátette: ráadásul nemcsak az energetikai beruházások vannak veszélyben, hanem az 550 millió forintos inkubációs ökoszisztéma pályázat is.

Borítókép: Balogh László polgármester aggódik a beruházások jövőjéért (Fotó: Facebook/Balogh László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.