Az évtized végére akár 27 százalékra növekedhet az ország fával borított területeinek nagysága

Tavasszal és ősszel csaknem 450 település zöldülhet, tízezer fát ültetnek idén a Településfásítási program részeként.

Magyar Nemzet
2023. 03. 24. 11:37
null
Nagykanizsa, 2021. október 12. Õszi színekben pompázó fák Nagykanizsán, a Csónakázó-tónál 2021. október 12-én. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A januári igénylés során 13 fafajból tízezer fát igényeltek a települések a Településfásítási programban, ezzel tavasszal és ősszel csaknem 450 település zöldülhet – emelte ki Nagy István agrárminiszter Győrzámolyon, ahol a program részeként tíz fát ültettek pénteken.

A tárcavezető a tavaszi faültetési szezon elindítása alkalmából elmondta, hogy a program indulása óta az ideivel együtt megközelítőleg ezerötszáz olyan település jut ingyenesen fához, amely lélekszáma nem éri el a tízezret. Idén tavasszal kétezer fát ültetnek el 95 településen.

A Településfásítási program kiegészítő része az Országfásítási programnak, a cél pedig az, hogy 2030-ra 24-ről 27 százalékra növekedjen az ország fával borított területeinek nagysága – fűzte hozzá.

Kiemelte, hogy szemléletváltozást is sikerült elérni azzal, hogy a programmal felhívták az emberek figyelmét arra, hogy fontos fát ültetni és a meglévő fákra is vigyázni kell. Nagy István hangsúlyozta: a Településfásítási program sikere azt mutatja, hogy erős társadalmi igény van a zöldterületek bővítésére, amelynek támogatásában a kormány és a szaktárca is partner.

A tárcavezető hangoztatta, hogy a kormány agrárpolitikájának hatására történelmi fejlődésen fog keresztülmenni a magyar vidék, a fejlődésnek már megvannak az első jelei, mert egyre többen választják a vidéki életet.

Hozzátette: a vidékfejlesztésbe a gazdaság fejlesztésén túl az élhető környezet megteremtése is beletartozik. Pulai Nikoletta, Győrzámoly független polgármestere elmondta, hogy a település másodszor pályázott sikeresen a Településfásítási programban. Kiemelte, hogy a program nagy segítség is a községeknek, hogy önrész nélkül juthatnak facsemetékhez.

Borítókép: Őszi színekben pompázó fák Nagykanizsán, a Csónakázó-tónál (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.