Nagykanizsa: újabb botrányosnak tűnő ügy borzolja a kedélyeket

Attól tart Nagykanizsa Fidesz–KDNP-s polgármestere és a kormánypárti frakció, hogy a baloldali többség olyan konstrukciót erőltet a közvilágítás korszerűsítésére olyan konstrukciót erőltet a városra, amely nem köz-, hanem magánérdeket szolgál. Szavai szerint a fejlesztéshez nincs szükség harmadik fél bevonására, amit a baloldal szeretne, és a városnak magának kell a beruházás élére állnia.

2023. 03. 02. 16:49
közvilágítás
Pécs, 2015. február 14. Munkások szerelnek egy lámpaoszlopnál Pécsett 2015. február 14-én. A városban kétezer lámpatestet cserélnek LED-es rendszerû világítótestre. MTI Fotó: Sóki Tamás Fotó: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közvilágítás korszerűsítésének ügye hosszú hetek óta kiemelt téma a Fidesz–KDNP-s vezetésű, de balliberális többségű Nagykanizsán. A tervek szerint a zalai megyei jogú városban 5570 darab lámpát korszerűsítenének, továbbá 41 darab új lámpahelyet is kialakítanának a településen.

Balogh László polgármester a közösségi oldalán korábban kifejtette: a beruházás révén jelentős pénzt tudnának megtakarítani, amely a város költségvetésében maradna, így a forrásokat akár azt utak, óvodák, intézmények felújítására is fordíthatnák.

A településvezető úgy fogalmazott, hogy ez a rekonstrukció a város számára kiemelten fontos, de nem mindegy, milyen áron. – A kérdést a polgármesteri hivatal pénzügyi szakembereivel átbeszéltük, és arra az álláspontra jutottunk, hogy a baloldali liberális ÉVE-frakció által kitalált finanszírozási forma a városnak hosszú távon kimondottan hátrányos. Az ESCO típusú finanszírozás ugyanis behoz egy harmadik szereplőt, aki a korszerűsítést elvégezné, ám nem saját forrásból, hanem hitelből, amit a vállalkozó venne fel – mutatott rá Balogh László.

Szavai szerint a város aztán a fejlesztés ellentételezését – bérleti díjként, tulajdonképpen a lámpák használatáért – folyamatosan fizetné a harmadik félnek.

Rámutatott arra, hogy a bérleti szerződést ráadásul 13 éven keresztül fel sem bonthatnák a vállalkozóval, továbbá a bérleti díj az inflációval folyamatosan emelkedne. Ez azt is jelentheti, hogy a futamidő végére kétszeres vagy akár háromszoros bérleti díjat kellene fizetnie az önkormányzatnak.

Ráadásul ami legrosszabb, hogy mindezek után a fejlesztés során beszerzett eszközök nem kerülnének a városhoz. Vagyis a településen lévő lámpatestek nem Nagykanizsa, hanem egy magánvállalkozó tulajdonában lennének

– hangsúlyozta Balogh László, aki szerint kérdés, mi lenne 13 év után.

A fejlesztés közbeszerzési eljárását éppen előkészítik. Szabó Szilárd Fidesz–KDNP-s frakcióvezető szerint ugyanakkor városi és vállalkozói körökben az a pletyka járja, hogy már meg is van, ki lesz az a vállalkozó, aki a munkát elvégzi.

Reméljük, hogy ezek csak pletykák, és nincs, s nem is lesz olyan háttéregyeztetés, amely a város érdekével szemben egy magánvállalkozó, illetve más személyekét érdekét szolgálná

– mutatott rá a fideszes politikus. Szabó Szilárd közölte: a Fidesz-frakció véleménye az, hogy jelentős energiamegtakarítás érhető el a beruházás által, de valószínűleg az az előnyösebb, ha a város maga vesz fel hitelt, és hajtja végre a beruházást.

Ez végezheti az önkormányzat, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. vagy egy külsős cég. A kalkulációink szerint a költségekben körülbelül negyvenszázalékos megtakarítást hozhat a fejlesztés, így a körülbelül egymilliárdos beruházás hat-nyolc év alatt megtérülhet. Ráadásul a lámpatestek mindig a város tulajdonában lesznek, ami sokkal előnyösebb

– mondta Szabó Szilárd.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.