Titkosszolgálati segítséggel csaptak le az ukrán kiberbűnözőkre

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) Kiberfelderítési Főosztály szakemberei segítségével fogták el az esztergomi rendőrök azt a négytagú ukrán bűnbandát, amely a világhálón megszokott módszerrel szerezte meg hirdetők banki adatait, majd megcsapolták a bankszámlájukat. Az ukrán kiberbűnözők klasszikus adathalászatot folytattak.

2023. 03. 25. 11:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esztergomi rendőrök négyfős külföldi bűnbandát vontak ki a forgalomból a napokban – közölte a rendőrség. Lapunk úgy tudja, a banda ukrán kiberbűnözőkből áll, akik adathalász módszerrel szerezték meg az interneten hirdetők személyes és banki adatait, majd fosztották ki a bankszámlákat.

Megbilincselik az egyik kiberbűnözőt (Forrás: NVSZ)

Az esztergomi rendőrök korábban már egy, a napokban pedig további három külföldi férfit vettek őrizetbe, akik hozzájutottak a sértettek banki adataihoz, majd megfosztották őket a pénzüktől. Az ürügy mindig más volt, de a tevékenységük a pénzszerzésre irányult. Ennek érdekében szinte mindent bevetett a férfiakból álló csapat. 

 

Az eljárás adatai szerint a módszer az volt, hogy az egyik legnagyobb hazai online adásvételi oldalon keresztül megtévesztő üzenetet küldtek a hirdetőknek arról, hogy szeretnék megvenni a kínált terméket. Miután az üzenetben továbbított linken keresztül lépett be a sértett a bankszámlájára, az elkövetők az ott beírt adatok segítségével több millió forintot emeltek le.

Egy sértett 2022. november 2-án tett feljelentést az Esztergomi Rendőrkapitányságon, mert a számlájáról ismeretlen módon pénzt vettek le. A rendőröknek sikerült azonosítaniuk egy 29 éves külföldi férfit, akit január 31-én elfogtak és gyanúsítottként kihallgattak. Őrizetbe vették, és azóta a bíróság már elrendelte a letartóztatását. 

Az esztergomi rendőrök tovább görgették a szálakat, melynek során újabb három főt azonosítottak. Az elkövetőket március 21-én a Nemzeti Védelmi Szolgálat Kiberfelderítési Főosztály munkatársaival együttműködve Győrben elfogták.

 

Az elkövetők közül egy 23 éves férfi ellen három rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Egy 24 éves férfi ellen három rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja, valamint egy rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett kísérlet miatt. A 28 éves társuk ellen pedig három rendbeli társtettesként elkövetett pénzmosás bűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A nyomozók őket a napokban őrizetbe vették és kezdeményezték, hogy a Tatabányai Járási Ügyészség tegyen indítványt a letartóztatásukra. A bíróság március 24-én elrendelte a letartóztatásukat. 

A rendőrség még tovább vizsgálja a lehetséges sértettek körét.

Borítókép: Ukrán kiberbűnözők elfogása (Fotó: NVSZ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.