időjárás 26°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Gulyás Gergely: Egy átlagnyugdíjas 78 ezer forint pluszpénzre számíthat novemberben

Tüntetésen követelték YouTube-csatornájuk helyreállítását a Pesti Srácok munkatársai

Molnár János
2023.03.31. 19:17 2023.04.01. 02:05
Tüntetésen követelték YouTube-csatornájuk helyreállítását a Pesti Srácok munkatársai

Tüntetést tartottak a budapesti Google-székház előtt a Pesti Srácok újságírói. A Pesti Srácok YouTube-csatornájának letiltása miatt meghirdetett demonstráción felszólalt több újságíró is, akik követelték a csatorna helyreállítását, és ígéretet tettek, hogy nem adják fel a küzdelmet. 

Kifejezték azt is, hogy a világcég a saját felhasználásai feltételeit álcaként használva olyan szintű cenzúrát vetett be, hogy „még Kim-Dzsong Un is megnyalná mind a tíz ujját”. 

Hozzátették, ezzel valójában a nézőket korlátozzák, mert tőlük veszik el az informálódáshoz való jogot. Ez egy üzenet, mert vagy azt mondják, amit a YouTube és a Facebook akar, vagy nem mondanak semmit, és érdekes, hogy a Google ízlését mindig a hazaszerető, konzervatív hangok sértik – hangzott el. 

A felszólalók közül Füssy Angéla, a portál tényfeltáró újságírója elmondta:

már másodjára tiltották le őket a videómegosztóról, feltehetően azért, mert a gyermekvédelem érdekében folytatott munkájuk zavarta a médiacéget, és tették ezt éppen arra hivatkozva, hogy a Pesti Srácok sértették meg a vonatkozó szabályokat egy nyilvánossá nem tett, a techcég szabályainak megfelelő videó feltöltésével.

Mint mondta, a YouTube szerint a Pesti TV megkerülte a szabályokat azzal, hogy más néven hozott létre egy csatornát, de valójában régen a Pesti Srácok csatornáját tiltották, ami nem azonos a Pesti TV csatornájával, mert a két médiaplatformnak még a tulajdonosi és az adminisztrátori háttere is más – világított rá az újságíró. Ennek ellenére partneri kezet ajánlott a YouTube-nak annak érdekében, hogy védjék meg együtt a gyermekeket.

Tóth Máté, a pestisracok.hu jogásza kijelentette: a YouTube nem az efebofil B. Zsolt videóit törölte, hanem a Pesti Srácok oknyomozó újságíróinak tartalmait. A gyerekeknek mesét felolvasó draq queen-ek ott vannak a videómegosztón, a pedofil tevékenységeket leleplező Pesti TV csatornája viszont nem – sérelmezte. Azt állította, 

a YouTube tiltás nem volt jogszerű, mert meg a videómegosztó meg sem próbálta összhangba hozni a saját szabályzatát a magyarországi jogszabályokkal, nem csak a büntető törvénykönyvvel, hanem a gyermekvédelmi törvénnyel sem, „hiszen akkor nem B. Zsolt hasát mutogató videókkal lett volna tele a YouTube”. 

Jeszenszky Zsolt, lapunk publicistája szerint 

fasiszták irányítják az Google-t, a cég magyarországi igazgatóját, Bíró Pált pedig utasításokat végrehajtó kisnyilasnak nevezte,

amit a techóriás vezetőinek címezve angolul tartott beszédében is elmondott.  Több felszólaló is nehezményezte, hogy a liberális jogvédő szervezetek, mint a Transparency International, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Helsinki Bizottság, az Amnesty International vagy a Háttér Társaság nem álltak ki a szólásszabadság mellett, de hiányoltak David Pressman amerikai nagykövetet illetve a Telex hírportál munkatársait. 

Huth Gergely alapító főszerkesztő a tüntetés zárásaként egy Lenin-fejszobrot ajándékozott Bíró Pálnak, mert szerinte ez való neki. 

Fotó: Kurucz Árpád

Mint ismert, néhány nappal ezelőtt törölték a Pesti Srácok 2022 szeptemberében elindított csatornáját, a PsTV-t a YouTube-ról. A csatornának több mint 54 ezer feliratkozója volt a Social Blade adatai szerint, megtekintéseik pedig napi hetvenezer körül mozogtak, de volt olyan nap az elmúlt két hétben, amikor 240 ezer megtekintést produkált a csatorna. A történtekkel kapcsolatban a Google lapunkhoz eljuttatott közleményében magyarázkodott arról, hogy miért szüntette meg a Pesti Srácok YouTube-csatornáját. „A PsTV csatornát azért szüntettük meg, mert annak létrehozásával megkerülték a Pesti Srácok csatorna megszüntetésére irányuló intézkedésünket, amelyet a gyermekek biztonságára vonatkozó feltételek megsértése miatt távolítottunk el 2020 februárjában” – írták. 

Fotó: Kurucz Árpád

Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője a Magyar Nemzetnek adott interjúban megcáfolta a Google állítását. – Hazug érvelésről van szó, hiszen a Pesti Srácok soha nem töltött fel gyermekek biztonságát sértő videót az internetre. Aki ismeri a munkásságunkat, az tudja, hogy a magyar sajtóban talán a legkeményebb oknyomozó cikksorozatokat, a pedofil-bűncselekményekről szóló cikkeket éppen a Pesti Srácok írta – mondta. Hozzátette: háttér-információkból és magyarázatokból nyilvánvalóvá vált számukra, hogy valójában az LMBTQ-témákat érintő videóikat kifogásolták a Google-nél.

Borítókép: a Pesti Srácok tüntetése (Fotó: Kurucz Árpád)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.