Újra keresik a maffiamódszerrel kivégzett bróker gyilkosát

Ismét nyomoznak a London Brókerház volt tulajdonosának megöletése miatt, mivel olyan információk jutottak a rendőrség birtokába, amelyek elvezethetnek a több mint húsz éve történt leszámolás megoldásához – értesült a Magyar Nemzet. Reichardt Ignácot maffiafilmbe illő módon végezte ki 2000 januárjában egy máig ismeretlen elkövető. A többször leporolt gyilkosság ügyében a hatóság több szálat vizsgált már, ám eddig nem jutottak a megrendelők és a bérgyilkos nyomába.

Pámer Dávid
2023. 03. 22. 14:15
null
Fotó: HNorbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt év után újra nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Reichardt Ignác, a London Brókerház egykori tulajdonosának meggyilkolása ügyében – közölte megkeresésünkre az ORFK Kommunikációs Osztálya. Úgy tudjuk, a Reichardt-akta újbóli leporolására azért került sor, mert a hatósághoz olyan, eddig még nem ismert adatok jutottak el, melyeket mindenképpen ellenőrizni kell. Ezek az információk a leszámolás megoldásához is elvezethetnek.

A 46 éves Reichardt Ignácot 2000. január 14-én a saját terepjárójában, a főváros XXII. kerületében, a Gerinc és a Pék utca sarkán gyilkolta meg egy géppisztolysorozattal egy máig ismeretlen elkövető. A bróker testét több mint tíz lövés érte, életét a gyors orvosi beavatkozás sem menthette meg.

Különös egybeesés, hogy a bróker megölése után néhány órával, szombatra virradó éjszaka gyilkosság történt a szlovákiai Dunaszerdahelyen is. Az áldozat egy Vida Tamás nevű, 33 éves helyi vállalkozó, akit villája előtt szintén autójában ölt meg egy ismeretlen tettes. 

A Reichardt-gyilkosságot akkoriban a BRFK életvédelmi alosztálya vizsgálta, de végül eredménytelenül zárták le a nyomozást.

Az első áttörés az ügyben 2015 tavaszán, a Buda-Cash- és a Quaestor-botrány kirobbanása idején következett be. A nyomozók ugyanis a cégek elleni vizsgálat során jutottak olyan információkhoz, melyek miatt újraindították a 2018-ban végül ismét fiókba tett Reichardt-ügyet. Ennek ellenére történtek fontos lépések az öt éve felfüggesztett nyomozásban is, amely elrendelésének akkori előzménye információink szerint az volt, hogy a Quaestor egyik vezetője megállapodást próbált kötni és beszélni kezdett arról, hogy mit tud Reichardt megöletéséről. Elmondása szerint a terhelő információkra úgy tett szert, hogy jó kapcsolatokat ápolt egy, még a 90-es években a rendőrséghez beépült, ott nyomozóként dolgozó titkosszolgával, aki teljes egészében ismerte a Reichardt-ügyet és aki fontos információkat mondott el a Quaestor-botrány egyik szereplőjének.

A Nemzeti Nyomozó Iroda illetékeseihez korábban olyan tanúvallomás is eljutott, hogy a bróker a halála előtt azt tervezte, kipakol a London Brókerháznál történt kétes ügyletekről és a visszaélésekben résztvevőkről. 

Reichardt egyik ismerősének ezzel kapcsolatban három nevet is megemlített: a Buda-Cash Brókerház egyik alapítóját, annak üzlettársát, illetve az agyonlőtt bróker terhelő adatokkal rendelkezett egy ismert bank alapító tulajdonosáról is. A férfi állítólag azért akart borítani, mert szerinte a megnevezett három személy csaknem egymilliárd forinttal rövidítette őt meg a kilencvenes évek végén. Adatok vannak arra is, hogy Reichardt zsarolta egykori üzlettársait, sőt halála előtt nem sokkal érdekeltséget akart szerezni a Buda-Cashben. A megvásárlás előtt átvilágíttatta a céget, és egy sor kétes ügyben tett volna feljelentést. A konkrét lépések megtétele előtt lőtték szitává. 

Fontos azt is megjegyezni, hogy e sorok írójának korábban egy, az áldozatot jól ismerő, önmagát megnevezni nem kívánó forrás elmondta: Reichardt minden iratból, amely ellenségeire kompromittáló lehetett, adott egy másolatot a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori magas rangú vezetőjének.

Az ügyre rálátó forrás úgy tudja, emellett a titkosszolgálatok figyelhették is a brókert, ezért nem kizárt, hogy több akta is porosodhat Reichardt Ignácról és a London Brókerházról a szolgálatoknál. Utóbbi szál azért is lehet érdekes, mert a korábbi nyomozás során felmerült annak a gyanúja is, hogy a Reichardttal és üzlettársaival összefonódó, feltételezhetően súlyos gazdasági bűncselekményeket elkövető egykori titkosszolgáknak is közük lehet a bróker megöléséhez, ugyanis Reichardt ki akart pakolni arról a – bűnözőkből és titkosszolgálati személyekből álló – bűnszervezetről, melynek tagjai a 90-es években strómanok segítségével milliárdokat talicskáztak ki a privatizációnak nevezett szabadrablás során megszerzett cégekből. Ezt a vonalat végül nem sikerült igazolni, ahogy egyelőre azt sem, hogy a bróker halálát az orosz alvilággal történt konfliktusa okozta-e. 

Értesüléseink szerint a gyilkos és a megbízók utáni hajsza során egy milliárdos vállalkozó szerepét is vizsgálták, akinek érdekében állhatott a bróker halála, de végül nem tudták bizonyítani, hogy köze volt a gyilkossághoz.

Ami még utóbbiaknál is fontosabb, hogy úgy tudjuk, Reichardt a meggyilkolása előtt nem sokkal besétált a rendőrségre és közölte, „van egy nagy dobása”, mivel saját cégénél, a London Brókernél piramisjáték és sikkasztások is zajlanak. Beszélt arról is, hogy a kétes ügyletekről maga is tudott, sőt részt is vett azokban, de kérte kihallgatóját, hogy az általa – a későbbiekben – elmondott információkért cserébe együttműködő gyanúsítottként vehessen részt a további eljárásban. Az alku végül azért nem köttetett meg, mert Reichardtot 2000. január 14-én a saját háza előtt, a terepjárójában egy ismeretlen bérgyilkos agyonlőtte.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.