Bagdy Emőke: Nem szabad hagynunk, hogy gyermekeink prédává váljanak

Abszurdnak nevezte Bagdy Emőke az ENSZ nemrégiben közzétett javaslatát, amely elbagatelizálná a szexuális bűncselekményeket és enyhítené a szexmunkával kapcsolatos valamennyi büntetőjogi szabályozást. A klinikai szakpszichológus úgy fogalmazott a Magyar Nemzetnek: ki kell tartanunk az elveink mellett és nem szabad hagynunk, hogy gyermekeink prédává váljanak.

Magyar Nemzet
2023. 04. 19. 14:49
BAGDY Emõke
Budapest, 2021. december 2. A Duna-díjjal kitüntetett Bagdy Emõke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a pszichológiatudomány kandidátusa a budai rendelõjében 2021. november 17-én. MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Teljesen abszurd, hogy fel akarják lazítani ezeket a törvényeket, és prédául adják a gyermekeinket. Ha nem fogunk össze, ha nem találunk társakat Európában, akik kijózanodva az őrület ellen fellépnek, nagyon súlyos következmények várnak a jövő nemzedékeire” – fogalmazott Bagdy Emőke a Magyar Nemzetnek, reagálva az ENSZ égisze alá tartozó Jogászok Nemzetközi Bizottsága (ICJ), az UNAIDS és az Emberi Jogi Főbiztos Hivatala (OHCHR) által írt jelentésre, amely szerint „túlkriminalizás” jellemzi a szexszel, kábítószer-használattal, szexuális és reproduktív egészséggel, hajléktalansággal és szegénységgel kapcsolatos jogszabályokat. 

A jelentés a szexmunkával kapcsolatos valamennyi büntetőjogi szabályozás enyhítésére is felszólít. A dokumentumban arról írnak: nem vonható jogi felelősségre a „harmadik fél”, vagyis kerítő,  amennyiben a prostituált beleegyezik a szexuális munkába, és fair körülményeket biztosítanak számára. Ez azonban az emberkereskedőket és a bántalmazókat segíti abban, hogy büntetlenül kényszerítsenek prostitúcióra kiszolgáltatott embereket. A klinikai szakpszichológus szerint a javaslat ezen része nonszensz. Mint fogalmazott:

 A józan észnek ellentmondó javaslatoknak nincs helye a törvényeinkben. Bár az ENSZ csak javaslattal élhet, egyes országok mégis, mintha parancsot kapnának, úgy teljesítik és befogadják a saját rendszerükbe, törvényeikbe ezeket. 

–  Nem szabad engednünk, hogy ránk kötelezzék ezt a javaslatot, ha csak egy mód van rá, ki kell tartanunk az elveink mellett, hogy megvédjük gyermekeinket. Ha csak egyszer is bekerülünk ebbe az őrült áramlatba, az elsodor minket. Tiltakozom, mint szülő, mint pszichológus és mint ember is  – mondta.

Mint arról korábban már írtunk, az úgynevezett március 8-i elvek célja, hogy iránymutatást adjanak a nemzetközi jogszabályok büntetőjogban való alkalmazásához. A jelentés szerint ugyanis a szexszel, kábítószer-használattal, szexuális és reproduktív egészséggel, hajléktalansággal és szegénységgel kapcsolatos jogszabályokat sok esetben a túlkriminalizálás jellemzi. „A büntetőjog végrehajtása tekintetében a szexuális beleegyezéshez előírt minimális korhatárt megkülönböztetésmentes módon kell alkalmazni. A végrehajtást nem lehet a résztvevők neméhez vagy a házassági beleegyezési korhatárhoz kötni. Ezen túlmenően a belföldön előírt, a szexuális beleegyezés alsó korhatárát el nem érő személyek szexuális magatartása lehet beleegyezéses, ha a jog szerint nem is, de a valóságban igen. Ebben az összefüggésben a büntetőjog végrehajtásának tükröznie kell a 18 év alatti személyek jogait és képességét arra, hogy döntést hozzanak a beleegyezésen alapuló szexuális magatartásról, valamint a meghallgatáshoz való jogukat az őket érintő ügyekben” – áll a dokumentumban.

 

Borítókép: Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.