David Pressman ismét a magyar kormány békepárti álláspontját támadta

David Pressman nagykövet nyitóbeszédet mondott egy panelbeszélgetésen, ahol cinikusnak nevezte a magyar békepárti álláspontot és leszögezte, hogy vállvetve állnak Ukrajna mellett.

Magyar Nemzet
2023. 04. 26. 16:07
David Pressman, US Ambassador to Hungary, addresses a press conference at their embassy building in Budapest, Hungary on April 12, 2023. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Egyesült Államok azt akarja, hogy ez a háború véget érjen. Az Egyesült Államok békét akar. Nemzeteink mindegyike előmozdíthatja a béke ügyét, ha mindenki egységben áll ki a háborút pártolók ellen, ragaszkodva ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin hagyjon fel a civilek elleni támadásokkal, és vonja ki csapatait a demokratikus, szomszéd ország területéről – jelentette ki David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a magyar–ukrán kapcsolatok panelbeszélgetésen elmondott beszédében.

David Pressman
David Pressman irányt mutatott. Fotó: Laufer László

Pressman szerint óvakodni kell az olyan cinikus politikai erőfeszítésektől, amelyek a „béke” kifejezést fegyverként használják és azt sugallják, hogy akik a megtámadott áldozatok mellett állnak, valamiképpen a béke útjában állnak.

A magyar békepárti politikáról szólva a nagykövet megjegyezte, hogy 

cinikus dolog tűzszünetet követelni, amikor nem az önök országa az, amelynek közel húszszázalékát egy idegen megszálló hadsereg foglalta el.

Pressman szót ejtett arról is, hogy az Egyesült Államok igazságos és tartós békét akar, és pontosan ezért állnak vállvetve Ukrajna mellett. A nagykövet szerint Magyarországon nagyon sok dezinformáció kering Ukrajnáról, ezért a rendezvény jó lehetőséget nyújt a magyaroknak, hogy szélesítsék látókörüket. Végül Pressman kitért az ukrajnai magyar kisebbségre is, amivel elmondása szerint az USA hajlandó foglalkozni és segíteni, amennyiben „ez egy komoly probléma”. Ugyanakkor nyugtalanítónak nevezte, hogy a magyar tisztviselők a NATO-szövetséget eszközként használják fel ezen kétoldalú aggályok kezelésére.

Figyeljünk a magyarok által felvetett komoly aggodalmak kezelésére, és álljunk elszántan az ukránok mellett, az oroszok invázióját hárítják el. És közben szorítkozzunk a tényekre

– zárta beszédét a nagykövet.

Ahogy arról lapunk beszámolt, az orosz csapatok Ukrajnából történő kivonását sürgető óriásplakátok jelentek meg országszerte. A plakátokon párhuzamot vonnak a magyarországi 1956-os és a jelenlegi ukrajnai helyzet között. A felirat közös: Ruszkik, haza! A plakáton lévő szöveg szerint béke akkor lehet Ukrajnában, ha az orosz megszálló hadsereg kivonul. A plakátokon szereplő felirat szerint a kampány a Nyugati Pályán Facebook-oldal megbízásából készült, és azt az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatta. A több mint harmincezer követővel rendelkező oldal célja, hogy megszólítsa azokat, akiket érdekel Magyarország jelene és jövője. Az oldalt 2020 februárjában hozták létre, és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával a Flow PR Kft. kommunikációs ügynökség üzemelteti.

– Rossz az időzítés. Mi támogatnánk ezt a plakátkampányt, csupán 65 évet késett az amerikai nagykövetség

reagált a múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az akcióra.

Borítókép: David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.