idezojelek

Pressman és az amerikai külügy plakátjáról röviden és keményen

Az USA 1956-ban még a kisujját sem mozgatta azért, hogy a ruszkik hazamenjenek Magyarországról.

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás
Cikk kép: undefined
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ne feledjük: David Pressman március 10-én hazautazott az Egyesült Államokba, hogy az amerikai külügyminisztériumban egyeztessen, nyilvánvalóan nemcsak általánosságokról, hanem állomáshelye, Magyarország megítéléséről és a vele szemben alkalmazandó lépésekről. 

Így a „Ruszkik, haza!” nagykövetségi plakátkampány nyilvánvalóan nem pusztán Pressman nagy ötlete volt, hanem közös döntés született erről az amerikai külügyben, Antony Blinken külügyminiszter jóváhagyásával. Ezért itt az amerikai külügy jól átgondolt támadásával állunk szemben, Pressman végrehajtásában (és csodálatos magyar együttműködőkkel). Sokan írtak-beszéltek már erről, én egészen röviden foglalom össze a véleményemet. 

Először is: a molinó végtelenül erkölcstelen, mivel az Amerikai Egyesült Államok 1956-ban még a kisujját sem mozgatta azért, hogy a ruszkik hazamenjenek Magyarországról. De ennél rosszabb a helyzet: becsaptak bennünket, hitegettek, hogy segítenek. Továbbmegyek: más országokat – a Franco által vezetett Spanyolországot – is megakadályoztak abban, hogy segítsenek nekünk, a pesti srácoknak. Sőt ennél is rosszabb a helyzet: elvileg arra hivatkozhatnak, hogy azért nem avatkozhattak be, mert az világháborúval, atomháborúval fenyegetett volna. 

Jó, de hol voltak a tiltakozások, a kemény szankciók, a Szovjetunió tartós és mély elítélése a nemzetközi közvélemény előtt? Hol voltak azok a nem katonai megnyilvánulások az USA részéről, amelyek világosan megbélyegezték volna a vörös birodalmat? Hol? Sehol. Ergó: az USA-nak a „Ruszkik, nyugodtan maradjatok Magyarországon!” üzenet küldése után, tehát 1956 elárulása után egyetlen helyes magatartása lehetne itt, Magyarországon 2023-ban a forradalmunkkal kapcsolatban: a totális hallgatás (finoman fogalmazva). Ennek fényében a nagykövetség plakátkampánya mélységesen megvetendő cselekedet. Kár érte. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Másodszor: milyen háború zajlik? Magyar–orosz? Nem, ukrán–orosz proxiháború, amelyben az oroszokkal szemben ma már nyilvánvalóan az amerikaiak állnak. Nekünk kellene az oroszokat Ukrajnából hazakényszeríteni? 

Ez arra emlékeztet, amikor a Kádár-korszakban mi akartuk megoldani a „négerkérdést” – akkor még így nevezték – az USA-ban. Harmadszor: tisztelt amerikai kormány(ok), nektek semmi közötök ahhoz, hogy Oroszország végül bevonult Ukrajnába? És most elképesztően, álszent módon ti mertek arról kiabálni, hogy ruszkik, haza?! Ráadásul nálunk, akiknek semmi közünk a ti birodalmi, oroszellenes törekvéseitekhez?

 

Borítókép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete érkezése után a Liszt Ferenc-repülőtérre 2022. szeptember 2-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.