idezojelek

Mesterházy legalább nem lépett be a Gyurcsány-karámba

A volt MSZP-elnök az önálló pártalapításával egy halvány kísérletet tett arra, hogy leváljon a Gyurcsány-féle köldökzsinórról.

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás
Cikk kép: undefined
Fotó: Kovács Attila

Néhány nappal ezelőtt sokan arról írtak, azt jósolták, hogy vélhetően Botka László szegedi polgármester – aki mellett látványosan kiállt Gyurcsány – és Mesterházy Attila volt MSZP-s elnök is belép a „kisgömböc” DK-ba, ezzel lényegében véve Gyurcsány valóban szinte minden valamirevaló szocialista politikust magához csábít. Vagyis a DK teljes egészében „felfalja” a baloldalt.

Nos, nem ez történt, Mesterházy Attila némileg váratlan húzással nem a DK – tehát a személyes megsemmisülés –  felé vette az irányt, hanem önálló pártot alapított Szakács Lászlóval, a DK volt képviselő-jelöltjével együtt. Nevük: Szocialisták és Demokraták Pártja.

Persze lehet legyinteni erre az egészre, de én – mint külső szemlélő – ezt nem teszem. Nem döntöm el gyorsan ezt azzal, hogy már megint valami érdektelen mozgolódás zajlik az egyébként is darabjaira hullott bal-, balliberális oldalon.

Azért nem teszem, mert meggyőződésem, hogy a teljes baloldali ellenzék legfőbb problémája már nagyon régóta az, hogy egy Gyurcsány Ferenc nevű politikai szélhámos – akinek már régen a közéleten kívül lenne a helye! – egyszerre uralja, zsarolja, kényszeríti, fenyegeti és, ha kell, erőszakosan letapossa a baloldali riválisait.

Teljességgel nyilvánvaló, hogy – persze sok más ok mellett! – a baloldalt döntően azért verte „bucira” a Fidesz immáron sorban negyedszer, mert annak az élén egy olyan ember áll, aki a 2006-os őszödi beszédével és az általa vezetett rendőri brutalitásokkal végleg – ismétlem: végleg! – elvesztette az összes tekintélyét (ha egyáltalán volt valaha ilyen), s azóta folyamatosan és szakadatlanul a legnépszerűtlenebb hazai politikusnak számít.

Vele, az ő irányításával nyilvánvalóan nem nyerhet soha a baloldali, balliberális oldal parlamenti választást Magyarországon.

Ez nekünk, konzervatív és nemzeti állampolgároknak a lehető legjobb forgatókönyv.

Ettől függetlenül, elemzői szemmel nézve számomra teljességgel érthetetlen, hogy az ellenzéki oldalon – most a Mi Hazánkat hagyjuk ki – a mai napig senki nem értette meg  ennek a végtelenül egyszerű tételnek a jelentőségét. Eleddig senki nem volt képes arra, hogy felfogja: ha valaha még nyerni akarnak, ha valaha még kormányt akarnak alakítani Magyarországon, akkor az első dolguk az, hogy Gyurcsány Ferencet persona non grata-nak nevezik ki, és eszerint járnak el.

Nos, ebből a szempontból érdekes számomra Mesterházy Attila lépése: önálló pártalapításával egy halvány kísérletet tett arra, hogy leváljon a Gyurcsány-féle köldökzsinórról.

Ez persze önmagában még nem jelent semmit: abszolút nincs kizárva – hiszen baloldali politikusoknál következetességet ritkán látunk –, hogy végül a Szocialisták és Demokraták 2026-ig csatlakoznak a DK-hoz, szövetségre lépnek vele, és együtt indulnak a választásokon. Akkor az egész dolog nem volt más, mint egy látványos hókuszpókusz Mesterházy részéről.

Hiszen az elmúlt 13 évben még egy politikus volt, aki átlátta, hogy Gyurcsánynak takarodnia kell a közéletből, s ez a szegedi polgármester, Botka László volt, aki 2017 őszén felszólította Gyurcsányt a távozásra. S aztán mi lett ebből az egészből? Az, hogy Botkát megbuktatták – nyilván a mi Ferink hathatós közreműködésével –, s akkor is előállt a szokásos régi „szemét” a baloldalon.

Vagyis az előzmények nem túl biztatóak Mesterházy számára sem.

Annyit azonban mégis megjegyeznék, hogy ő volt az egyetlen a teljes szocialista, baloldali táborban, aki később bocsánatot kért a határon túliaktól a 2004. december 5-i, a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazás miatt, amelynek során a szocik, természetesen az akkor már miniszterelnök Gyurcsány vezetésével, elképesztő módon léptek fel a határon túli nemzettársainkkal szemben.

S az is tény, hogy Mesterházy az első nyilatkozataiban arról beszél: egy olyan szocdem pártot akar, amelyik nemzeti alapokon áll, s a nemzeti szuverenitás védelmét is fontosnak tartja.

Szép szavak, persze zsigerből mondhatnánk, nem is alaptalanul: felejtsük el, ki veszi ezt komolyan.

Mégis azt mondom: amire égetően szüksége van ennek az országnak, az az, hogy legyen végre egy nem hazaáruló, nem a nemzetközi-globalista köröknek magát alávető baloldala is, amelyik képes a nemzeti minimumokban együttműködni a nemzeti-konzervatív kormánnyal.

Csak halvány remény Mesterházy kísérlete, semmi több ez irányban.

Lehet, hogy ez is semmivé foszlik. De ne köpködjük meg azonnal: várjuk meg, mit tart be az ígéreteiből.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Mesterházy Attila és Szakács László az Országgyűlésben (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.